Snart kan EU:s handelsavtal med den kontroversiella tvistelösningsmekanismen ISDS hamna på riksdagens bord. Dagens Arena gjorde en enkät bland partierna.

Två handelsavtal ligger i pipeline för EU. Ceta-avtalet med Kanada, som just nu går igenom de sista justeringarna för att skrivas under år 2016, och TTIP-avtalet med USA, som förhoppningsvis ska vara klart i god tid innan det amerikanska presidentvalet 2016.

Båda avtalen innehåller den omdebatterade tvistlösningsmekanismen ISDS, som öppnar för att företag kan stämma stater för demokratiskt fattade beslut i domstolar som i huvudsak styrs av företagsintressen. Fackens högljudda protester verkar dock ha haft inflytande på EU-kommissionen som nu öppnar för att arbetstagares rättigheter ska få större inflytande i domstolarna.

Huruvida avtalen blir så kallade blandade avtal, som måste godkännas av alla 28 medlemsstaters nationella parlament, är inte bestämt ännu. Men det är sannolikt.

– Det blir troligen blandade avtal, har EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tidigare sagt till Dagens Arena.

Det innebär att avtalen måste röstas igenom i den svenska riksdagen för att godkännas. Men om en enskild medlemsstats parlament kommer att kunna fälla hela avtalen är ännu oklart. Besked om hur avtalen kommer att behandlas lämnas av EU-kommissionen när förhandlingarna är avslutade.

Alla svenska riksdagspartier förutom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har klara uppfattningar om hur de ställer sig till TTIP och Ceta, samt tvistlösningsmekanismen ISDS, enligt Dagens Arenas enkät. Centerpartiet har inte svarat.

”Eftersom det ännu inte finns något avtal att ta ställning till kan vi självklart heller inte ha en uppfattning om själva avtalet som sådant än. Det säger sig självt”, svarar finansminister Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers när Dagens Arena frågar hur man ska tolka Socialdemokraternas svar.

Här är riksdagspartiernas svar:

Hur ställer ni er till Ceta och ISDS i Ceta?
Socialdemokraterna
Processen att godkänna avtalet har inte inletts. Inför alla ställningstaganden i regeringen sker en beredning i regeringskansliet.

EU-kommissionens offentliga konsultation gällande investeringsskydd och tvistlösningsmekanismen ISDS väckte stort intresse och bekräftade behovet av modernisering. Sverige är pådrivande och emotser förslag från EU-kommissionen med stort intresse.

Moderaterna
Vi är mycket positiva till handelsavtalet med Kanada. Vi anser att alla handelsavtal behöver konfliktlösningssystem. Utan konfliktlösningssystem i internationella handelsavtal så kan vi inte lösa internationella rättstvister.

Sverigedemokraterna
Angående Ceta-avtalet så förstår vi att frågan ska behandlas i EU-parlamentet först. Där ska vi i så fall yttra vår mening. Tills dess kommer vi inte kommunicera någon officiell hållning.

Miljöpartiet
Vi är emot Ceta. Vi är emot ISDS i Ceta-avtalet.

Centerpartiet
Dagens Arena inväntar svar från Centerpartiet.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet är emot det framförhandlade Ceta-avtalet eftersom det innehåller delar som vi inte kan ställa oss bakom.

Vänsterpartiet är emot ISDS i Ceta. Vi tycker inte att det är rimligt att företag ska ges möjlighet att stämma stater. Det inkräktar på staternas suveränitet och är ett direkt hot mot demokratin.

Folkpartiet
Folkpartiet är positiva till Ceta.

Det är naturligt att någon form av tvistlösningsmekanism finns i internationella investerings- och handelsavtal. Det är inget konstigt att ISDS finns också i CETA.

Kristdemokraterna
Kristdemokraterna välkomnar frihandelsavtalet Ceta. Avtalet skapar nya möjligheter för svenskt näringsliv och stärker svenska företags konkurrenskraft på den kanadensiska marknaden.

Kristdemokraterna är för att tvistlösningsmekanismen ISDS ingår i Ceta. Det är viktigt att förse den internationella handeln med en procedur som kan säkerställa att avtalet tillämpas på ett skäligt och rättvist sätt utan att begränsa demokratin.

Hur ställer ni er till TTIP och ISDS i TTIP?
Socialdemokraterna
Förhandlingarna utgår från det mandat som ministerrådet gav till kommissionen. EU-nämnden var enig om att Sverige skulle rösta för mandatet.

Regeringens målsättning är att nå ett så ambitiöst resultat som möjligt för att stödja tillväxt och sysselsättning utan att möjligheten att stärka skyddet för miljön, löntagarnas intressen och människors och djurs hälsa försämras.

EU-kommissionens offentliga konsultation gällande investeringsskydd och tvistlösningsmekanismen ISDS väckte stort intresse och bekräftade behovet av modernisering. Sverige är pådrivande och emotser förslag från kommissionen med stort intresse.

Moderaterna
Moderaterna är för ett handelsavtal mellan EU och USA. Vi anser att både USA, Europa och Sverige har mycket att tjäna på om ett handelsavtal kommer på plats.

Moderaterna anser att konfliktlösningssystem måste finnas i alla handelsavtal. Konsekvensen om man inte har konfliktlösningssystem på plats blir att internationella rättstvister inte går att lösa och det kan undergräva hela avtalet.

Sverigedemokraterna
Det är vår mening att TTIP inte får skada den svenska modellen, att inte utländska företag kan stämma staten eller att avtalet tvingar fram icke-sanktionerade avregleringar. TTIP är fortfarande under beredning, det samma gäller ISDS. Vi är för idén att ha ett frihandelsavtal med USA men det kan finnas delar vi är kritiska till. Därför väntar vi med att ge besked.

Miljöpartiet
Miljöpartiet är mycket kritiska till hur förhandlingarna sköts och ser stora potentiella risker med TTIP. Nu avvaktar vi med ett slutgiltigt ställningstagande tills dess att förhandlingarna är avslutade, men om avtalets slutliga innehåll bekräftar de farhågor som vi ser idag är vi emot.
Miljöpartiet är emot ISDS i TTIP.

Centerpartiet
Dagens Arena inväntar svar från Centerpartiet.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet är emot TTIP i dess nuvarande form eftersom det innehåller delar som vi inte kan ställa oss bakom. Vi är inte emot frihandel – vi är emot fulhandel.

Vänsterpartiet är emot ISDS i TTIP eftersom storföretag inte ska ges möjlighet att stämma stater.

Folkpartiet
Folkpartiet är positiva till TTIP.

Någon form av tvistlösningsmekanism behövs. I det förhandlingsmandat som EU-länderna gett EU-kommissionen framgår att ISDS ska ingå i TTIP. Vi anser att utformningen av tvistlösningsmekanismen är en viktig del av avtalsförhandlingarna.

Kristdemokraterna
Vi är positiva till det transatlantiska handels- och investeringsavtalet TTIP. Avtalet kommer att ha stor betydelse för jobb och tillväxt för såväl EU som USA men även för ekonomin globalt.

Kristdemokraterna är för ISDS i TTIP och stödjer EU:s strävan att söka rätt balans mellan investeringsskydd och staters rätt att lagstifta.