Foto: Flickr/ Paul Lowry
Foto: Flickr/ Paul Lowry

Sveriges kommuner och landsting har tydliga mål om att motverka klimatförändringarna. Trots det investerar många av dem i fossila bränslen, avslöjar Sveriges Radio.

De flesta kommuner och landsting i Sverige har satt upp mål för att minska klimatets påverkan. I en granskning som Sveriges Radio har gjort med över 117 kommuner och 15 landsting visar att 14 av landstingen och hälften av kommunerna har investerat pengar i oljebolag.

Pengarna har placerats i bolagen delvis genom de anställdas tjänstepension i KPA, där flera oljebolag finns med. De anställda kan välja att placera pengarna någon annanstans, men måste då göra ett aktivt sådant val.

Många av landstings– och kommunalråden säger att de ska se över verksamheten, efter att Sveriges Radio har konfronterat dem, en del uppger också att de inte var medvetna om situationen.

– Jag tackar för det här materialet som inte var känt för mig. Jag vill nu se över det, säger Margareta Fransson, vice ordförande i Östergötlands regionstyrelse.

De senaste fem åren har Region Östergötland betalat drygt 1,1 miljarder kronor till anställdas tjänstepensioner. Miljontals av de kronorna är placerade i stora oljebolag.

En del av de intervjuade anser däremot att investeringen i oljebolagen inte är ett större problem. Håkan Sörman, vd för SKL, är en av dem. Enligt honom kan man genom investeringarna påverka oljebolagen i en riktning som är bättre för klimatet.

Värmlands landstingsråd, Fredrik Larsson, vill inte heller att man helt ska avstå från investeringarna i oljebolagen.

– Jag tror att det är viktigare vad vi gör i vår egen verksamhet, att vi försöker upphandla fordon som inte går på fossila bränslen och att vi har klimatsmarta uppvärmningssystem. Det påverkar mycket mer än hur vi placerar de här pengarna, säger han, men menar att man med tiden ska vara mer återhållsam med de miljöfarliga satsningarna.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson, ser negativt på kommunerna och landstingens investeringar.

– Vi ska på enormt kort tid ställa om världens energisystem, bostadssystem, trafiksystem. Därför behövs de här pengarna i att investera i det som är lösningar och inte ligga kvar i de här fossila placeringarna. Man borde göra en total omställning tycker jag, säger han till Sveriges Radio.

Många bolag i Sverige har börjat placera om sina pengar från miljöfarliga företag till andra mer hållbara för miljön. Flera har gjort förändringarna under parollen ”Fossilfritt Sverige” som miljöminister Åsa Romson lanserade inför miljömötet i Paris.

Den statliga pensionsfonden Fjärde AP-fonden är verksamma i en sådan omplacering. Hälften av de 300 miljarder kronor de förvaltar har placerats om i det syftet. Fondens vd, Mats Andersson säger till DN att de vill vara ett gott exempel.

– Klimatförändringarna är en riktig risk som kan leda till permanenta kapitalförluster. Men min tes är att det inte finns någon konflikt mellan hållbarhet och god avkastning, Ge mig fem år och vi kommer att ha triljoner i det här, säger han.