Bild: Flickr/Per Pettersson.
Bild: Flickr/Per Pettersson.

MODERATERNA Partiledarkrisen i Moderaterna växer och nu har elva länsförbund ställt sig bakom avgångskravet på Anna Kinberg Batra. Det är tillräckligt många förbund för att kalla till en extrastämma.

Elva av 22 länsförbund i Moderaterna har tillsammans med ungdomsförbundet MUF hittills ställt sig bakom avgångskravet på partiledare Anna Kinberg Batra. Under onsdagen kom beskedet att Länsförbunden i Stockholm, Dalarna, Uppsala, Västerbotten kräver moderatledarens avgång och idag, torsdag, ställer sig alltså ytterligare sex förbund; Gotland, Örebro, Södermanland, Stockholms stad,  Västernorrland, Östergötland  och sent i går kväll även Jämtland, bakom kravet.

De elva länsförbunden vill upprätta en extrastämma där en ny partiledare ska väljas, i samband med Moderaternas arbetsstämma i mitten av oktober, och nu är de tillräckligt många för att driva det kravet.

Det åttonde och avgörande beskedet, för att kunna tillkalla en en extrastämma lämnades av Stockholms stad strax efter klockan två på torsdagseftermiddagen.

– Nu önskar vi att partiledaren väger samman alla variabler och själv fattar ett beslut, säger ordförande för moderaterna i Stockholms stad Joakim Larsson, till SVT Nyheter.

En timme senare kom även beskedet att länsförbundet i Västernorrland har ändrat sig, efter att först stå bakom partiledaren, rapporterar Sveriges radio.
Anna Kinberg Batra uttalade sig under gårdagen i samband med en presskonferens, att hon inte tänker avgå och idag säger Moderaternas presschef Linda Norberg till Expressen att partiledarens besked ligger fast.

Enligt DN ska moderaterna i Östergötland samt Jämtland/Härjedalen hålla möte under fredagen om sitt ställningstagande och Länsförbundet i Kronoberg tar beslut i helgen, rapporterar SVT.

Men tio länsförbund stöttar fortfarande partiledaren och Johnny Magnusson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland är kritisk till hanteringen av kritiken mot partiledaren.

»Jag tycker absolut inte om det här. Jag tycker det är förkastligt att gå ut så här när vi håller på att ladda upp för ett val. Man förlamar hela partiet.«, säger han till Dagens Industri.

Centralt placerade källor säger till Aftonbladet att förtroendet för partiledaren är förbrukat även bland flera moderata riksdagsledamöter.

– Hon klamrar sig fast trots att förtroendet är förbrukat. Men hon kommer att tvingas avgå i dagarna, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

 

* Uppdaterad torsdag, 24 augusti, 15.01 och klockan 21.08. Samt fredag 25 augusti kl 08.07.