Bild: Försäkringskassan.
Bild: Försäkringskassan.

Timanställda som arbetar inom kommun och landstingssektorn nekas oftare sjukpenning jämfört med tillsvidareanställda, visar ny rapport. Det osäkra rättsläget kan vara en orsak. 

Personer med tidsbegränsade anställningar inom kommun- och landstingssektorn i genomsnitt har färre dagar med sjukpenning och även nekas sjukpenning i större utsträckning än tillsvidareanställda. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Rapporten visar också att det vid prövningen av rätten till sjukpenning inte alltid är tydligt huruvida tidsbegränsat anställda ska betraktas som anställda eller arbetslösa. Det gäller framför allt personer som är tim- eller behovsanställda.

– För den som ansöker om sjukpenning har det stor betydelse om Försäkringskassan bedömer att hen är anställd eller inte. Det finns därför anledning att undersöka frågan om skyddet i sjukförsäkringen vidare och bland annat granska hur tillämpningen ser ut i praktiken, säger Helena Persson Schill, en av författarna till rapporten.

Det finns visserligen ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen där man resonerat kring hur bedömningen kring anställning kan göras. Men omständigheterna i fallet var speciella, vilket gör att det är svårt att dra några generella slutsatser från domen. Rättsläget kan därför betraktas som oklart, skriver myndigheten i sin rapport.

Men om det osäkra rättsläget är orsaken till att tidsbegränsat anställda inom kommun- och landstingssektorn färre dagar med sjukpenning och nekas sjukpenning oftare, vet man inte.

– Det skulle kunna finnas andra förklaringar, till exempel att visstidsanställda är mer benägna att gå till jobbet när man är sjuk för att man är rädd att förlora jobbet, säger Helena Persson Schill.