Utåt säger S-ledningen nej till ett tiggeriförbud. Samtidigt kommer rykten om att frågan är under intern behandling. 

Under torsdagens riksdagsutfrågning sa finansministern Magdalena Andersson (S) att de som ger pengar i tiggares pappmuggar riskerar att bidra till människohandel.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Finansministern är dock skeptisk till ett nationellt tiggeriförbud. På en fråga från Adam Marttinen (SD), om varför regeringen inte har föreslagit ett nationellt tiggeriförbud, svarade Magdalena Andersson:

– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor från att sitta utanför Ica och be om hjälp när vi har brist på polisresurser.

Men trots skärpt regelverk kring tiggeri anser inte Magdalena Andersson att Socialdemokraterna har skärpt retoriken i tiggerifrågorna.

– Jag vet inte om det är en skärpning, vi har ju sett en dom just om människohandel. Det är viktigt att alla har med sig – det handlar inte om retoriken, utan om att människor inte ska riskera att utsättas för det här, säger hon till Aftonbladet.

Enligt både finansministern och statsministern ligger ansvaret för personer som kommer till Sverige för att tigga i första hand hos deras hemländer. För att få till en långsiktig lösning på situationen har regeringen skrivit avtal med personers hemländer, däribland Rumänien, för att minska tiggeri i Sverige.

På kort sikt handlar det om lagskärpningar – regeringen skärper straffen för kriminella som utnyttjar tiggare,  och det ska också vara enklare för privata markägare att avhysa personer.

Den sista helgen i februari samlades Socialdemokraterna för valkonferens i Solna. Stefan Löfven fick då frågor från partiets medlemmar om bland annat hur partiet ska hantera tiggeriet.

Löfvens budskap var tydligt: tiggeriet måste få ett stopp.

– Det är ett omänskligt ovärdigt liv. Det måste få ett stopp.

Statsministern nämnde inget om ett nationellt tiggeriförbud.

Samtidigt rapporterar Dagens industri att flera tunga företrädare för partiet driver på för ett förbud. Enligt källor till tidningen pågår ett arbete internt för att S ska kunna gå till val på en ny och betydligt tuffare politik kopplad till tiggeriet.

Stödet för en tuffare linje hörs från röster från både vänster och höger inom partiet. Den tidigare statsministern Göran Persson har tagit ställning för ett förbud. Från vänsterhåll har Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, också öppnat för ett förbud.

Suhonen säger till Di att stödet för kraftfulla åtgärder är stort i partiet. Han tror att »om partiet går fram med någon form av förslag på förbud så kommer många ha förståelse för detta eller tycka att det är på tiden«.

– Att vara emot tiggeri är utan problem kompatibelt med att vara en socialdemokrat som hatar ojämlikhet och sociala klyftor. Jag vill själv se förslaget innan jag tar slutgiltig ställning, men tiggeri är ovärdigt allt jag själv tror på. Därför anser jag att det är nödvändigt att göra någonting. Sedan tycker jag att insatser mot tiggeriet ska kombineras med en stenhård linje mot Rumäniens rasistiska och apartheidliknande politik mot sina egna medborgare, säger Suhonen till Di.

Ute i landet finns det flera socialdemokratiska kommunalpolitiker som ser positivt på ett förbud. Bland annat kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm Göran Dahlström (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna Jimmy Jansson (S) och kommunalråd Johan Persson (S) i Kalmar.

Men trots att röster inom partiet – och en majoritet av partiets väljare (och 60 procent av alla väljare) – vill ha ett förbud, sade S-kongressen i Göteborg i april 2017 tydligt nej till ett nationellt tiggeriförbud.

Och när SvD i december 2017 gjorde en rundringning bland totalt 76 kommunstyrelseordförande säger nio av tio lokala S-toppar nej till ett förbud mot tiggeri.

Stefan Löfven förnekar också uppgifterna i medier om att regeringen arbetar med ett nationellt tiggeriförbud.

Både han och Magdalena Andersson ser däremot med intresse på Eskilstuna kommuns försök med polistillstånd för tiggeri.

Enligt Jimmy Jansson (S) märks det tydligt att partiet nu genomgår en kursändring.

– Stödet är enormt stort för att vi inte ska ha tiggeri i Sverige, säger han till Di.

I S-ledda Eskilstuna är det Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i Eskilstuna som vill pröva och se om man med stöd i ordningslagen kan införa ett förbud mot passiv pengainsamling.

– Det är för att säkerställa att människor som är i en sådan situation att de måste kräva pengar inte ska kunna göra det utan tillstånd från polisen. Det här är människor som är utsatta och vi har prövat olika metoder, men det händer inte så mycket när det gäller kraven i hemländerna. Då får vi se vad vi kan göra med lagen som finns och vad vi kan göra här, säger kommunalråd Jimmy Jansson (S), till SVT Nyheter.