Observera att bilden ovan inte är från den aktuella fabriken som nämns i texten. Bild: Flickr
Observera att bilden ovan inte är från den aktuella fabriken som nämns i texten. Bild: Flickr

Butiken tar en femtiolapp, modeföretaget 32 kronor, textilfabriken 11 kronor, transportföretagen en femma. Det blir inte mycket kvar till sömmerskan i Bangladesh.

Tidningen Arbetet har granskat var de 99 kronor som en vanlig t-shirt kostar på H&M egentligen tar vägen – och hur lite som når fram till den som tillverkat den i en sweatshop i Sydostasien.

Det visar sig att drygt 80 kronor stannar i de rika länderna – hos butikerna och i modeföretagen. Själva fabriken i Bangladesh tar elva kronor medan sömmerskan får nöja sig med mellan 50 öre och tre kronor. Till bomullsplockaren går fyra öre.

Charlie AronssonFair trade center konstaterar att det knappt skulle krävas någonting av konsumenten för att fördubbla sömmerskornas löner.
– Det skulle knappt behöva kosta någonting om lönen för textilarbetarna i Bangladesh eller Kambodja fördubblades, säger han till Arbetet.

Flera fack och organisationer slåss för att införa en levnadslön i Asien. I dag är de lagstadgade minimilönerna inom textilindustrin betydligt lägre än vad som behövs för att klara sig.

Enligt deras beräkningar är det stor skillnad mellan dagens minimilön och hur mycket som krävs för att försörja sig själv och två barn på en 48 timmars arbetsvecka.

Minimilön  Levnadslön
Bangladesh   495                  2 600
Sri Lanka       500                 2 580
Indien             510                 1 900
Indonesien    820                 2 670
Kambodja      700                 2 800

Källa: Arbetet