Sverige var med och bildade det europeiska nätverket för kvalitetsgranskning av högskoleutbildningar, ENQA. Nu har vi blivit uteslutna. “Pinsamt”, säger Germán Bender, utbildningsutredare på TCO.

Efter det dramatiska raset i senaste Pisa-mätningen har det svenska utbildnignsväsendet nu drabbats av ännu ett bakslag. Det svenska kvalitetsutvärderingsmyndigheten Universitetskanslerämbetet (UKÄ) får efter september i år inte längre vara medlem i det europeiska nätverket för kvalitetsgranskning, European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).

– Vi uppfyller inte längre ENQAs kriterier för att kunna säkra kvaliteten för högre utbildning, säger Germán Bender, som även har uppmärksammat frågan på sin blogg.

Redan för två år sedan fick svenska UKÄ tydliga varningsignaler från ENQA. Den svenska myndigheten fick ett år på sig att återigen uppfylla de krav som det europeiska nätverket ställer på sina medlemmar – men utan att lyckas.

– Jan Björklund sa att Universitetskanslersämbetet skulle se till att uppfylla kriterierna under prövotiden. Nu har de inte gjort det. Jag anser att den som ytterst har ansvar för det är Jan Björklund, men jag kan mycket väl tänka mig att han i stället vill skylla på UKÄ, säger Germán Bender.

Vilka andra europeiska länder är inte med i ENQA-nätverket?

– Det är ett 30-tal länder som ingår och som också medverkar i Bologna-samarbetet. Men det anmärkningsvärda med att Sverige inte längre får vara med är att vi var med och grundade ENQA. Vi är ett av de länder som har sett till att systemet kom på plats. Och vi vill vara med i det. Att nu bli uteslutna är därför ganska pinsamt, säger Germán Bender.

ENQA har pekat på flera krav som de anser att svenska UKÄ inte lever upp till. Framför allt tycker de att det svenska kvalitetsutvärderingssystemet lägger för lite vikt vid lärosätenas kvalitetsarbete.

– Regeringen tycker att det är upp till varje enskilt lärosäte att bedriva det arbetet. De tycker inte att det är statens angelägenhet och att det är ett ingrepp i lärosätenas autonomi.

Vad tycker du om det?

–  Jag tycker det är rimligt att utvärdera det. Ett samlat kvalitetsutvärderingssystem är ett av ENQA:s kriterium, och det är något vi har haft tidigare, det är dessutom något som samarbetsorganisationen för alla Sveriges högre lärosäten tycker att man ska ha.

Kan det påverka Sveriges internationella anseende att vi inte får förnyat medlemsskap i ENQA?

– Det signalerar utåt att vi har en bristande kvalitet i utbildningssystemet. Utländska studenter ser bara att vi har blivit utkastade ur ett kvalitetsutvärderingssystem. Det är inte bra. Nu kommer vi inte att kunna ansöka om medlemsskap i ENQ igen förrän tidigast om två år. Jan Björklund tog inte varningssignalerna för två år sedan på tillräckligt stort allvar, och nu är det inte så mycket man kan göra, säger Germán Bender.