Bild: Flickr/Images_of_Money

Sedan maktskiftet 2006 har det svenska välfärdssystemet urholkats markant jämfört med andra länder. Det visar en rapport som den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har låtit ta fram och som SvD tagit del av.

Sverige tappar i trygghet jämfört med andra länder. 2005 var den svenska a-kassan näst högst i världen. Det var året innan alliansregeringen tog över makten. Fem år senare befinner sig Sverige markant under OECD-snittet. Det framkommer i en rapport som har beställts av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen och som SvD har tagit del av.

A-kassans ersättningsnivå är det område där Sverige har tappat mest jämfört med andra länder. Enbart tolv procent av de arbetslösa får ut 80 procent av den tidigare lönen. Även i fråga om arbetsskade- och sjukförsäkringarna har flera länder gått om Sverige. Den borgerliga regeringen fattade redan tidigt under den första mandatperioden beslut som begränsade ersättningarna i socialförsäkringssystemet.

Samtidigt har jobbskatteavdragen – som utgjort kärnan för den borgerliga regeringens politik – bidragit till att ytterligare sänka ersättningsnivåerna i förhållande till lönen. Det genom att jobbskatteavdragen inte gäller för arbetslösa eller sjukskrivna.

Tappet i den internationella välfärdsligan får rapportförfattaren Joakim Palme att anse att Sverige är på väg att lämna den svenska modellen.
– Det har blivit sämre sociala rättigheter rakt över. Det är anmärkningsvärt att Sverige är det land som rört sig mest under de senaste fem åren när det gäller socialförsäkringarna, säger Joakim Palme till SvD.