Regeringsbildning Riksdagen godkänner Stefan Löfven till statsminister med en S-MP-regering. 116 dagar efter att han och S-MP-regeringen röstades bort.  »Sveriges riksdag har nu utsett mig till Sveriges statsminister. Jag har mig an det här med ödmjukhet med också med beslutsamhet« säger Stefan Löfven.

Efter 131 dagar utan regering röstar riksdagen om statsministerkandidat nummer tre i ordningen. Stefan Löfven, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, går upp en andra gång. Den här gången med en uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna i ryggen.

Med röstsiffrorna 153 nej, 115 ja och 77 blanka röstar riksdagen för Stefan Löfven som statsministerkandidat. För att förslaget skulle kunna fällas hade det krävts minst 175 röster emot.

Efter omröstningen möter Stefan Löfven pressen.

 

– Sveriges riksdag har nu utsett mig till Sveriges statsminister. Jag har mig an det här med ödmjukhet med också med beslutsamhet, säger Stefan Löfven.

– Sverige får en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven och tillägger att den väg som Sverige nu har valt är historisk.

–Januariavtalet bygger på tuffa kompromisser. Alla fick något, ingen fick allt. Den största vinnaren är Sverige, avslutar Sveriges nya statsminster.

Han tillägger att det i uppgörelsen finns mycket socialdemokratisk politik.

– Några av de här reformerna hade vi inte valt själva, men de är helt nödvändiga för att få till den här överenskommelsen skulle komma till och utan den hade Sverige gjort en rejäl högersväng.

Regeringen återkommer med vårändringsbudgeten. På måndag presenteras mer av regeringsbildningen.

Inför omröstningen gick alla partier upp i talarstolen för att deklarera hur de kommer att rösta. Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna,  började med sitt anförande.

Anders Ygeman i talarstolen

 

– Vi har nu möjlighet att rösta för en stabil och handlingskraftig regering, säger Ygeman.

– Det finns såklart förslag i överenskommelsen som vi inte själva hade genomfört, säger Anders Ygeman, men tillägger att det är en tid där högerextrema krafter växer i styrka och att partiet därför väljer en annan väg.

Jonas Sjöstedt (V) tar till orda. Vänsterpartiet kommer lägga ner sina röster.

– Men vi gör det med ett misstroendelöfte. Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och uppluckring av LAS så kommer vi att agera för att fälla den här regeringen, säger Jonas Sjöstedt.

Han säger att Vänsterpartiet inte hade ryggat från ett extraval, men att det inte var ett realistiskt alternativ.

– Dagens förlorare är lätta att utse. De heter Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. I dag kan vi också formellt begrava det borgerliga alliansprojektet, säger Jonas Sjöstedt.

Han tillägger att Vänsterpartiet inte är bunden av den överenskommelse som ligger till grund för regeringsmakten, utan kommer agera som ett parti i opposition.

Efter Jonas Sjöstedt följer Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen. Hon är kritisk till den budget som röstades igenom tidigare under hösten, men säger att det regeringsalternativ som nu ligger på bordet försvarar ett öppet samhälle och prioriterar områden som är viktiga för MP.

– Miljöpartiet har under hela den här tiden arbetat för att hitta en lösning för klimatet, jämställdheten och medmänskligheten, säger Maria Ferm.

Partiet vill se Stefan Löfven som statsminister och de vill ingå i den regeringen.

– MP röster ja för klimatet skull, för medmänsklighet och ett öppet samhällsklimat.

En förutsättning för att Stefan Löfven och S-MP ska godkännas i omröstningen stavas Liberalerna. Tillsammans med Centerpartiet har de förhandlat fram ett budgetsamarbete tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det här är inte Liberalernas önskeregering. Hade det bara handlar om att välja mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, då hade vi röstat på Moderaterna. Men det här valet handlar om något mer just nu. Problemet är att för att få igenom sin politik skulle M varje vecka vara beroende av SD:s röster, och det skulle snabbt leda till förhandlingar, säger Jan Björklund (L).

– Vi fyra partier har möjlighet att förhandla med andra partier i frågor som inte ingår i uppgörelsen. Men uppgörelsen möjliggörs av att det är en omfattande liberal reformagenda som ligger till grund för samarbetet. Den ekonomiska politiken är mer borgerlig än vad alliansregeringen lyckades åstadkomma, säger Jan Björklund.

Liberalerna kommer rösta ja till Stefan Löfven.

Upp i talarstolen kommer Jimmie Åkesson (SD).

– Det tydligaste valresultatet var att svenska folket inte ville ha den regering som röstades bort strax efter valet. Så länge jag följt politiken har jag aldrig stött på en mer märklig, absurd, mer bisarr regeringsbildning där hela syftet verkar ha varit att förvirra så mycket som möjligt så att ingen riktigt ska förstå vad som faktiskt händer. Men så sitter vi där med Löfven, Fridolin och Lövin i ytterligare fyra år. Det är en bisarr utveckling som jag inte såg komma, säger Åkesson.

Han kritiserar uppgörelsen utifrån otydligheten vem som kommer få inflytande och vem som inte kommer att få det. Åkesson säger att de borgerliga partierna i den svenska riksdagen drar till vänster.

– Det finns två nya blockkonstallationer i svensk politik. Ett liberalt vänsterblock och en högerkonservativ opposition. Jag är medveten om att de övriga två partierna i denna opposition inte riktigt har landat i verkligheten, men man kommer tvingas göra det under den här mandatperioden, säger SD-ledaren.

Rungande applåder till Annie Lööf när hon bemöter Jimmie Åkessons kommentar att hon bär rött dagen till ära.

– Denna ansvarstyngda dag väljer Jimmie Åkesson att kommentera kvinnors klädsel. Låt mig poängtera att min kostym bär samma färg som Jimmie Åkessons slips, säger Annie Lööf.

Hon går vidare till att berätta varför Centerpartiet valt att gå in i detta samarbete.

– Den regering som vi idag röstar om är inte vårt första alternativ, men de parlamentariska förutsättningarna finns tyvärr inte där för en ny Alliansregering, säger Annie Lööf och tillägger att det var ett misstag att släppa fram Stefan Löfven 2014, på grund av Vänsterpartiet.  Nu ser hon att det är nya förutsättningar.

– Vi ska utnyttja vår liberala oppositionsparti för att få igenom så mycket av vår politik som möjligt, säger Annie Lööf.

Ebba Busch Thor (KD) tar över ordet.

– Vi lovade att en röst på KD var en röst på ett regeringsskifte. För att under Stefan Löfven har vi fått ett välfärdssvek. Vi kommer inte göra misstaget att släppa fram Stefan Löfven igen, säger KD-ledaren.

– Ett styre i strid med sig själv kan inte bestå. Kristdemokraterna kommer fortsatt vara en röst för alla de som inte har någon röst. Vi kommer gå i borgerlig opposition, och rösta nej idag.

Hon följs av Ulf Kristersson (M) som likt Jimmie Åkesson säger att regeringen är en vänsterregering. M-ledaren kallar det en »ödets ironi« att en regering inte kan väljas utan Vänsterpartiets godkännande.

– Centern och Liberalerna har nu i formellt avtal tvingat vänsterregeringen till reformer som de aldrig velat genomföra. Det är en besynnerlig omväg, säger Ulf Kristersson.

– Vi lägger inte ut på entreprenad till högstbjudande motståndare att driva igenom politik som de har bekämpat i årtionden, säger Kristersson.

Han avslutar sitt anförande med att Moderaterna går i opposition.

– Det blir vår roll att samla borgerligt sinnade människor som vill ha en borgerlig regering.