Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv. Bild: Svenskt Näringsliv.

skatteflykt En ny internationell läcka visar hur många kända och rika personer försöker undgå att betala skatt. En av dem som avslöjats i läckan är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

När journalister från Svt konfronterar Leif Östling med uppgifter om att han och hans fru har ett skatteupplägg på Malta försvarar han sig med att han redan betalar så mycket i skatt, motsvarande »minst tusen skattebetalare«.

– Man frågar sig också: Betalar man in 20–30 miljoner per år – vad fan får jag för pengarna? säger Leif Östling till Svt:s reporter.

Uttalandet väckte kritik, vilket senare fick Leif Östling att backa från det han sa om att man inte får mycket för sina skattepengar i Sverige.

Läckan om skatteuppgifter kommer från juristbyrån Appleby, och uppgifterna har bearbetats av journalister i en rad länder, i Sverige handlar det om Svt och TT. Första delen av avslöjandet sändes på söndagskvällen som ett Uppdrag Granskning special.

I Svt Agenda, som sändes efter Uppdrag granskning, fick Leif Östling kritik för sin skatteflykt av både LO och Liberalerna.

– Vi kan inte ha en skattelagstiftning för rika och en annan för vanligt folk, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson.

Även Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson tycker att Östling gjort fel.

– Som företrädare för Svenskt Näringsliv, en viktig organisation i Sverige, har han moraliskt ansvar att betala skatt. Han gör moraliskt fel, säger Mats Persson.

Även om Leif Östlings skatteupplägg inte bedöms vara olagligt, får han skarp kritik även från regeringen.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt att vi ser en global finansiell elit som tycker sig kunna sväva över våra skattesystem och lägger mycket tid och kraft på att undvika att betala skatt. Det är något som är farligt för våra samhällen eftersom det undergräver den tillit som våra samhällen bygger på, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio Ekot.

I P1-morgon på måndagsmorgonen sade SvD:s ekonomireporter Birgitta Forsberg att hon tror att Leif Östling kommer att ha svårt att sitta kvar som ordförande för Svenskt Näringsliv efter avslöjandet om skatteuppläggen.