Magnus Linton.

Gabriel Wikström vill ha mer kunskap om den av FN kritiserade narkotikapolitiken. “Det finns tillräcklig kunskap för att injektionsmissbrukare i Göteborg ska få nya kanyler”, säger Magnus Linton, författare.

Sveriges narkotikapolitik får skarp kritik av FN-kontoret för mänskliga rättigheter.

Vårdinsatser för narkotikaanvändare som sprutbyte, injektionsrum och användandet av naloxen, en nässpray som häver överdoser, är bara delvis eller inte alls införda i Sverige. Det strider mot de mänskliga rättigheterna, enligt FN.

– Folk dör i onödan på grund av Sveriges nolltolerans mot narkotika. Det mest flagranta exemplet är att sprutbyte inte finns tillgängligt i exempelvis Göteborg. Det är käpprätt åt helvete, säger Magnus Linton, journalist och författare till boken Knark, i vilken han granskar svensk narkotikapolitik.

Insatser som sprutbyte minskar blodsmittespridningen av hiv och hepatit C men är också viktigt för att få kontakt med unga narkomaner. FN pekar på att Sveriges nolltolerans, som har stöd bland riksdagspartierna, är förlegad. Och att den internationella narkotikapolitiken redan för tio, femton år sedan svängde mot en mer skadebegränsande hållning.

– Sveriges idé har varit att brännmärka människor och se dem som socialt smittsamma. Politiken kommer säkert att gå mot att vara mer skadebegränsande, men i över 40 år har politikerna ropat på mer kunskap när sådana förslag läggs på bordet, säger Magnus Linton.

I linje med detta gav folkhälsominister Gabriel Wikström i våras Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga orsakerna till narkotikadödligheten, som är den näst högsta i hela EU, enligt Svt:s granskning.

Magnus Linton ser i och med detta en ljusning, men har ändå invändningar.

– Problemet är att det inte behövs så mycket mer kunskap. I Göteborg vet man vad som funkar men skiter i det ändå, för man ska inte hjälpa knarkare att knarka. Det är sympatiskt att Gabriel Wikström vill ha mer kunskap, men den finns redan. Åtminstone tillräckligt för att injektionsmissbrukare i Göteborg ska få nya kanyler, säger Magnus Linton.