Foto: Flickr/Socialdemokraterna.
Foto: Flickr/Socialdemokraterna.

Det finns stora skillnader i bemanningen på landets socialtjänster. I Storfors och Grästorp finns inte en enda handläggare med socionomutbildning eller mer än två års erfarenhet av yrket.

Socialstyrelsens rapport Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd 2014 visar att det finns stora skillnader mellan kommunernas bemanning på socialtjänsterna.

Många socialsekreterare som arbetar med ekonomiskt bistånd är nyutexaminerade och saknar erfarenhet av arbetet. I tio av landets kommuner finns inte en enda handläggare som arbetat mer än två år. I Storfors och Grästorp finns inte en enda handläggare med socionomutbildning eller mer än två års erfarenhet av yrket.

Påfallande många kommuner saknar rutiner för handläggning av ärenden där barn misstänks fara illa, där våld i nära relationer finns och för att förebygga avhysningar av barnfamiljer.

Skillnaderna är också stora i hur mycket stöd handläggare får i sitt arbete per vecka. I fyra kommuner – Ragunda, Malå, Eksjö och Töreboda – ges inget stöd alls till handläggarna. I andra kommuner kan handläggare få tio timmars stöd per vecka. I genomsnitt ansvarar en handläggare för 35 biståndshushåll, men även på detta område varierar det mycket. I Åsele är siffran 85,5 ärenden per handläggare varje månad, vilket kan jämföras med 7,9 i Dorotea.

– Det handlar om en orimligt tung arbetsbörda för landets socialsekreterare och biståndshandläggare med ökat ansvar och fler barn och vuxna som behöver stöd. Vision har i flera undersökningar kunnat visa på detta och Socialstyrelsens rapport stärker vår uppfattning att situationen inom socialtjänsten är alarmerande, säger Ove Jansson, tillförordnad förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.