Bild: Kommunals hemsida.
Bild: Kommunals hemsida.

Fackförbundet Kommunal har i stor utsträckning använt sig av visstidsanställningar. Samtidigt har de i debatten varit mycket kritiska till anställningsformen och myntat uttryck som ”visstidsträsk”.

”Alla könsorättvisor i arbetslivet hänger ihop med kvinnors deltidsarbete och visstidsanställningar”, skrev företrädare för fackförbundet Kommunal i en debattartikel i november 2014. Nu avslöjar Sveriges television att fackförbundet själva använt sig av anställningsformen vid över 30 anställningar sedan 2013.

– Det verkar ju inte bra. Jag är inte insatt i den frågan. Är det så måste vi titta på det, säger Kommunals avtalssekreterare och vice förbundsordförande Lenita Granlund till SVT.

På Kommunals servicecenter i Sundsvall arbetar i dag 15 visstidsanställda. I Malmö hade Kommunal under 2013 18 visstidsanställda. Under våren har nu de flesta anställda i Malmö fått andra anställningsformer.

Kommunals pressekreterare Robin Ljungqvist förklarar i ett mejl till SVT att anställningarna berodde på ett byte av IT-system och att det var planerat att använda sig av anställningsformen under en kortare period. Men enligt två anställda som SVT pratat med har det pågått längre.

Senare under onsdagen kommenterade Kommunals förste vice ordförande Per Holmström de omdiskuterade anställningarna. Han menar att deras kritik mot visstidsanställningar gäller de fall där anställningsformen satts i system och utnyttjas.

– När det gäller planerad verksamhet är vi absolut emot visstidsanställningar, men vi har haft ett IT-projekt där vi under en begränsad period haft visstidsanställningar. Av olika anledningar blev arbetet inte riktigt färdigt och då fick vi förlänga visstidsanställningarna för ett antal personer, säger Per Holmström till Dagens Arena.

Kommunal säger även att det sammanlagt handlade det om 25 personer som haft eller har visstidsanställningar från 2013 och att det har handlat om två till tre förlängningar. De tilläger i ett mejl att “det viktigaste är att ingen har haft allmän visstidsanställning längre än två år. Ett flertal av de visstidsanställda har efterhand erbjudits tillsvidareanställningar”.

Texten uppdaterades 2015 04 02