Allt fler blivande mödrar får tas om hand av allt färre barnmorskor i mödravården. ”Förra året skrev jag in 135 mammor och det bara ökar”, säger barnmorskan Kristina Wally Byström.

För ungefär ett år sedan drog barnmorskorna igång upproret ”Nu är det nog”, för att få till mer resurser till förlossningsvården. Nu startar mödravårdsbarnmorskorna ett eget uppror.
– Vi får fler och fler arbetsuppgifter men inte mer tid. En riktlinje är 85 mödrar per barnmorska och år, men det är en utopi, säger Kristina Wally Byström, till DN.

Stockholm har, till skillnad från många andra landsting, inget maxtak för hur många gravida en barnmorska kan ansvara för. Kristina Wally Byström jobbar på mödravårdscentralen i Rinkeby där man har ett minimun på 110 mammor per barnmorska för att ekonomin över huvudtaget ska gå ihop. Läget är lika pressat i många andra delar av Stockholm och i veckan samlas åtta barnmorskor för ett första upprorsmöte.

– Vi måste få ett rimligt ersättningssystem, det går inte ihop, produktionstakten har ökat så mycket, förra året skrev jag in 135 mammor och det bara ökar, säger Kristina till DN.

Gravida i Stockholm kräver i allmänhet mer vård än ute i landet. De är i genomsnitt äldre och andelen utrikesfödda som kräver tolk vid besök är hög. I huvudstaden är också ändtarmsskador vid förlossning vanligare än i resten av landet. Forskare och barnmorskor varnar för att den höga arbetsbelastningen är en anledning till skadorna.

– En säker förvård bäddar för en säker förlossning men nu blir mödravården allt sämre och vi ska göra allt mer. Föräldrautbildningarna som vi håller får vi ingen ersättning för, säger hon till DN.

Dagens Arena har tidigare skrivit att det skulle behövas 100 nya barnmorskor per år. Just nu är länets förlossningskliniker extra hårt ansatta innan nya BB Sophia öppnar i mars. Vakanserna efter barnmorskor som bytt jobb löses med övertid och inhoppsvikarier. Landstinget garanterar ersättning för full bemanning och 1 000 kronor för varje extra förlossning. Pengar gör dock inte barnmorskorna fler. Tre av Stockholms största förlossningar, Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och BB Stockholm, varnar för att de nu tvingas stänga förlossningsplatser.

– Baserat på hur många barnmorskor vi har från dag till dag kan vi behöva stänga något rum tillfälligt något dygn. Vi har inga vakanser men ett par nyanställda kommer först om en till två veckor. Vi saknar dock semestervikarier, säger Ingela Wiklund, vd på BB Stockholm, till DN.