Foto: Transportstyrelsen och Martina Huber/Regeringskansliet

IT-LÄCKAN Skandalen på Transportstyrelsen som uppdagades i sommar växer. Under söndagen avgick statsministerns närmsta medarbetare, statssekreterare Emma Lennartsson, efter att ny information om hennes hantering av it-läckan uppkommit.

Enligt statssekreteraren Emma Lennartsson själv ska hon deltagit vid två möten i justitiedepartementet där företrädare för säkerhetspolisen ska ha nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. Statssekreteraren ska tidigare ha sagt att hon delgetts information om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen i december förra året, men nu har hon bekräftat att hon alltså deltagit i möten där detta framkommit tidigare.

Till Dagens Nyheter säger hon att hon inte hade uppfattat allvaret i situationen och att säkerhetsriskerna ska ha diskuterats i övergripande ordalag.

– Men det här innebar att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger hon till Dagens nyheter

Emma Lennartsson avgick med omedelbar verkan efter ett extra regeringssammanträde, sent på söndagseftermiddagen, och hon får inget avgångsvederlag. Emma Lennartsson har i sin roll som statssekreterare varit Stefan Löfvens (S) närmsta medarbetare sedan 2014 och enligt statsministern var det Emma Lennartssons eget initiativ att avgå.

– Emma Lennartsson är en ytterst kompetent statssekreterare men har i dag redogjort för att hon gjort ett misstag. Hon har dragit slutsatsen att hon att lämna sin tjänst och jag har full förståelse för det, jag önskar henne all lycka framöver, säger han till TT.

Efter IT-skandalen avgick både inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), efter att Alliansen riktat misstroendeförklaring mot dem och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Försvarsministern sitter dock kvar och misstroendeförklaringen kvarstår, bekräftar allianspartierna för Sveriges Radio.