Bild: Flickr
Bild: Flickr

Bistånd ska kunna dras in och handelsavtal brytas med länder utanför EU som inte underlättar unionens deportation av flyktingar.

Omkring 400 000 personer som kommit till EU under året ska skickas ut igen inom några veckor, rapporterar The Times, som tagit del av läckta EU-dokument. Flyktingarnas hemländer hotas med indragna bistånd om de inte hjälper till med deportationerna.

Niger, Burkina Faso, Eritrea och Zimbabwe är några av de länder som hotas med indragna bistånd, handelsavtal och visumarrangemang om de inte underlättar för EU att ”ta tillbaka ekonomiska migranter”. Även flyktingar från Syrien, Afghanistan och Libyen skickas tillbaka om deras asylansökningar avslås.

Förslaget möjliggör också för EU:s medlemsstater att kvarhålla flyktingar för att förhindra dem att gömma sig för att undvika att bli utvisade.

En ny enhet ska under namnet “Handlingsplan för återvändande” inrättas inom EU:s gränsbevakningsorgan Frontex, med uppdraget att verkställa avvisningar. De länder som inte skickar ut ”irreguljära migranter” hotas med rättsliga påföljder och böter.

Tony Bunyan, chef för den ideella organisationen Statewatch liknar förslaget vid Sydafrikas tidigare apartheidsystem. Speciellt kritiseras förslaget att EU ska kunna skicka ut flyktingar som inte har egna pass ur unionen med så kallade laissez passer-dokument, till tredje land.

– Flyktingar som flytt krig, förföljelse och fattigdom vill inte återvända till länderna de flytt från. Den föreslagna policyn för tillbakasändningar kommer inte att fungera. Man kan inte på allvar förvänta sig att Turkiet ska ta tillbaka hundratusentals flyktingar, säger Tony Bunyan till The Times.

Dokumentet som läckts väntas diskuteras under ett EU-möte med medlemsländernas inrikesministrar under torsdagen.