Statsvetaren och forskaren Göran von Sydow. Bild: Sieps
Statsvetaren och forskaren Göran von Sydow. Bild: Sieps

Kinberg Batra öppnar för stängda gränser som ett framtida alternativ för att hantera flyktingkrisen. ”Det kan leda till en åternationalisering på flera politikområden”, tror forskaren Göran von Sydow.

På måndagen samlas EU:s ministrar för att diskutera EU:s ansvar i det akuta flyktingläge som råder. Både Sverige och Tyskland, som är de EU-länder som tar emot störst andel personer på flykt, kräver tvingande lagstiftning för en jämlik fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Flera länder har dock motsatt sig detta.

Statsvetaren och forskaren Göran von Sydow tycker att det är svårt att sia om vilken typ av beslut som kan komma av mötet.

– Det handlar bland annat om vilken beslutmekanism man tycker sig kunna använda, om man kan göra det med en kvalificerad majoritetsröstning* eller om det kräver enhällighet. Det beror på vad man kommer att fatta beslut om. Dessutom kan vissa frågor komma att hänskjutas till Europeiska rådet, där stats- och regeringscheferna sitter, säger han.

Splittringarna EU-länderna emellan visar på att EU-samarbetet i stort inte är helt stabilt, menar Göran von Sydow.

– Det finns anledning att tycka att EU-samarbetet är rätt skakigt. Detta kräver ganska omedelbar handling, vilket är en stor utmaning för EU, som har 28 medlemsstater. Sedan är det frågans karaktär – det är uppenbarligen en stor konflikt mellan medlemsstaterna, men även inom medlemsstaterna och det gör sammantaget att man har svårt att se hur man ska kunna hantera det gemensamt.

När Tyskland nu tillfälligt väljer att stänga sina gränser och därmed temporärt gå ur Schengensamarbetet, så är det ett sätt att utöva påtryckning mot de andra EU-länderna som inte tar emot flyktingar, säger Göran von Sydow. På måndagen uttryckte Anna Kinberg Batra (M) att ett sådant alternativ skulle vara möjligt även för Sverige.

– Att börja stänga gränser internt skulle vara ett otroligt bakslag för EU-samarbetet, som har haft den fria rörligheten som kärna. EU-samarbetet kan komma att ta en annan skepnad. Börjar man stänga igen är det möjligt att man får en åternationalisering av fler politikområden. Vi har rört oss framåt mot ett gemensamt system, men om man ger upp den så går integrationen tillbaka.

Det är inte omöjligt, tror Göran von Sydow, att det under måndagen kan fattas ett konkret beslut om flyktingkvoter, men det kan också dröja till senare i höst. Med frågor som transportöransvar, säkra länder och legala vägar in i Europa tror han det snarare handlar om att staka ut en riktning för.

– De sakerna kanske är lite mer långsiktiga. Mycket kommer att handla om hur stort trycket är från exempelvis Sverige och Tyskland och hur mycket de andra länderna klarar av att stå emot, säger han.

* Kvalificerad majoritet innebär att minst 55 procent av rådsmedlemmarna (dock minst 15 rådsmedlemmar), vilka ska företräda medlemsstater som tillsammans omfattar minst 65 procent av unionens befolkning, stöder ett förslag för att det ska kunna antas.