Om slutbetygen försvunnit från det konkursade JB-gymnasiet i Sundsvall finns det inget sätt att kontrollera om tidigare elevers betyg är riktiga eller inte. “Det är ett problem”, säger jurist på Skolverket.

Dagens Arenas avslöjande om att slutbetygen för flera årskullar försvunnit från det konkursade JB-gymnasiet i Sundsvall kommer som en överraskning för Skolverket.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Jag pratade med konkursboet tidigare i veckan. Men jag trodde att det handlade om någon enstaka elev, men inte att betygen försvunnit för hela årskurser, säger Skolverkets jurist, Frida Ericmats Rutgersson.

Vad innebär det för eleverna?
– Det drabbar ju eleverna fruktansvärt hårt. Det har inget underlag för att de tagit sin gymnasieexamen. De har inget slutbetyg, säger hon.

Enligt konkursförvaltaren finns det inga garantier på att inte fler betyg saknas. Det kan potentiellt röra sig om väldigt många fler elever.
– Ja, det kan det. Det är oerhört tragiskt.

Vad gäller när en skola går i konkurs. Vem har ansvaret?
– I och med den nya skollagen från år 2011 är det reglerat att de fristående skolorna ska lämna över slutbetygen till kommunen.

Men vid en konkurs?
– När det gäller konkurs är det inte reglerat alls tyvärr.

Men om det varken finns en huvudman eller några arkiverade betyg, hur kan någon utomstående veta att betygen är korrekta? Kan man veta om ett betyg är falskt eller riktigt?
– Man får väl förutsätta att det är korrekta slutbetyg. Om det nu är så att man misstänker att det inte är så, då är det en straffrättslig fråga. Men man måste förutsätta att elevernas betyg är korrekta.

Men det går inte att kontrollera någonstans?
– Det är ett problem. Det går inte att kontrollera riktigheten i betyget. Men det finns ingen anledning att befara att de inte skulle vara korrekta.