Till hösten planerar sjuksköterskan Eva-Karin Gotting att läsa vidare till barnmorska. Den dåliga löneutvecklingen är inget som avskräcker henne.

Eva-Karin Gotting blev färdig sjuksköterska 2011 och har sedan dess hunnit med ortopeden i Lund och barnneurologen i Lund, innan hon började på barnmedicinska på Östra sjukhuset i Göteborg, där hon jobbar nu.

Till hösten planerar hon att vidareutbilda sig till barnmorska eller barnsjuksköterska.

– Det handlar om att jag vill arbeta med kvinnor och barn och att jag tycker det känns tryggt att ha en vidareutbildning. Barnsjukvården innebär en annan typ av vård än den vi får på grundutbildningen. Och att arbeta som barnmorska skulle bli en helt ny ingång till vården, vilket känns spännande.

För henne är lönen inte oviktig, men ändå var det inget som påverkade beslutet att studera vidare.

– Jag har inte tänkt så mycket på hur lönen kommer att bli i och med att jag vet att den inte kommer att förändras så mycket. Det är sagt att lönen ska öka mer än två procent när man vidareutbildar sig, men det är ingen garanti, utan beror på verksamheten och på var man hamnar.

– Jag får uppskattning av mina patienter, men lönen är ett bra sätt för verksamheten att visa att den uppskattar en som anställd. Det blir ett sätt att känna att jag gör ett bra jobb. En skälig lön ger en bättre sjuksköterska helt enkelt, säger Eva-Karin Gotting.

Vad är det bästa med ditt jobb i dag?

– Det är att möta patienterna. När jag till exempel har ett barn som varit sjukt länge och så en dag bara vänder det och man ser en bättring och ett leende. Det är fint. Men också att få vara med och stötta familjer som har det tufft. Då känns det som att jag gör något viktigt.

– Det värsta är när arbetsbelastningen är för hög och man känner sig otillräcklig. Det händer ganska ofta som det är i dag. När jag märker att om jag bara hade haft lite mer tid så hade jag kunnat göra min uppgift så mycket bättre. Det är jobbigt, avslutar Eva-Karin Gotting.