Det går att framgångsrikt blanda röda och gröna idéer i en koalitionsregering. Den erfarenheten kan de tyska socialdemokraternas (SPD) partiordförande Sigmar Gabriel förmedla till Stefan Löfven.

– Den röd-gröna regering vi hade i Tyskland för ett tag sedan moderniserade landet, menar han i en intervju med Dagens Arena.

Den tyska S-ledaren, tillika närings- och energiomställningsminister, befann sig på lördagen på ett blixtbesök för att ge draghjälp till sin svenska kollega.

– Fram tills de röd-gröna regerade kunde man knappt diskutera homosexuella äktenskap eller erbjuda folk som bott här i årtionden ett tyskt medborgarskap. Först då kunde man diskutera kostnaderna för dålig miljö. För ibland har ju sociala orättvisor och ekonomiska katastrofer samma orsaker, fortsätter han.

Men kan man verkligen ha en regering där somliga är för kärnkraft och andra är emot?
– Det går. Socialdemokraterna och De Gröna var i regeringsställning ense om att avveckla kärnkraften. Vi hade olika meningar om hur fort det skulle gå, men vi hittade en kompromiss.

Sedan hamnade kristdemokraterna i regering med liberalerna och då började oredan. Först förlängdes avvecklingsperioden, sedan kom Fukushima-olyckan och då vände Angela Merkel. Nu skulle det gå fortare att avveckla än de rödgröna varit överens om:

– Det var en olycklig vändning, som gör att vi i dag står inför stora svårigheter i energisektorn. Det hade varit bättre att fortsätta med den rödgröna kompromissen, än att pressa fram en hårdhänt övergång.

Sigmar Gabriel, som i den stora tyska koalitionen är både närings- och energiomställningsminister, välkomnar uppslaget om en europeisk energiunion:
– Jag är övertygad om att det är nödvändigt. Tyskland har till exempel varit framgångsrikt i utvecklingen av vindkraften. Men nu har vindkraften i norra Tyskland blivit en konkurrent till den polska elen. Det vore enklare med en utjämning mellan olika energislag och olika länder. Några veckor eller månader lånar vi energi av varandra, i stället för att bygga nytt. Det blir billigare för konsumenterna och industrin.

Varför skickar Tyskland vapen till kurderna i Irak, men inte till Ukraina?
– Vi tror att det i Ukraina finns en framgångsväg med diplomatiska förhandlingar och sanktioner. Men den vägen är inte möjlig med IS, de vill bara döda folk som inte är som de.

– Läget mellan Ryssland och Ukraina är komplicerat. Om du frågat mig för ett år sedan om jag trott att något sådant skulle hända i Europa, så hade jag trott att du var galen.

Oron växer i Europa inför att ekonomin är på väg att stagnera, med fallande tillväxt, och väldigt låg inflation. Är det dags för en ny ekonomisk politik?

– I Europa behöver vi fler initiativ för tillväxt och jobb. Den största skandalen i Europa är den höga ungdomsarbetslösheten. När jag var ung var Europa ett hopp för oss. Nu är ungdomen främst i södra Europa rädd och känner ingen framtid. Man måste kunna kombinera strukturella reformer med investeringar.

Stefan Löfven tycks enligt opinionsmätningarna göra ett svagt val, men kan ändå komma att vinna regeringsmakten. När Sigmar Gabriel talar om den situation de tyska Socialdemokraterna hamnade i efter valet 2013, finns det beröringspunkter med det svenska läget:

– Vi gjorde ett sämre val än vi önskat. Men frågan var: ville våra väljare ha en hård opposition som varje dag protesterade mot alla fel regeringen gjorde – eller fanns det frågor där en socialdemokratisk medverkan kunde skapa en förändring i vårt land?

– Våra medlemmar sa ja till en koalition. De menade att det finns så många stora frågor i vårt samhälle som vi inte får förlora chansen att påverka.

Det låter lite som Löfven, hellre samarbete än strid?
– Han är i ett bättre läge. Han blir koalitionens ledare, vi blev en partner till kristdemokraterna.