Widar Andersson, Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S).

val 2018 SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för att stödja en S-regering – om Socialdemokraterna dumpar Miljöpartiet. Men uttalandet avfärdas av regeringen och S-märkta ledarskribenter.

I en intervju i Dagens Industri säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att deras invandringspolitik ligger närmare Socialdemokraterna än »den samlade alliansen[s]« politik. Mer specifikt syftar Jimmie ÅkessonCenterpartiet, som partiledaren bedömer stå längst ifrån SD:s politik av allianspartierna.

Att stödja en S-ledd regering är inte omöjligt för SD – men på villkor att S gör sig av med Miljöpartiet.

»Jag utesluter inte att vi får ett valresultat där vi och S skulle ha egen majoritet i riksdagen. Då kan det ju vara väldigt intressant« säger Åkesson till DI.

Samtidigt är Jimmie Åkesson i intervjun tydlig med att han föredrar en moderatledd regering efter riksdagsvalet.

Men uttalandet från SD om att de skulle kunna stötta en S-ledd regering möts av kalla handen från regeringen.

– Här har statsminister Stefan Löfven, till skillnad från Ulf Kristersson, varit väldigt tydlig – vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett mejlsvar till Dagens Arena.

– Det här beskedet från Sverigedemokraterna visar inte minst hur naivt det är att tro att Jimmie Åkesson skulle ge sitt stöd till en moderatledd regering utan att kräva nåt tillbaka. Det finns inga gratisluncher, så frågan borde ställas till Ulf Kristersson (M) om vad han är beredd att ge Jimmie Åkesson i utbyte mot Sverigedemokraternas stöd. Jag har hört att Jimmie Åkesson håller på och sammanställer en kravlista, skriver Ardalan Shekarabi.

Anders Lindberg, chef för den socialdemokratiska ledarredaktionen på Aftonbladet, tror att Jimmie Åkessons uttalande bara är ett sätt att göra Moderaterna lite nervösa inför om de kan räkna med SD:s stöd efter valet.

– Jag tänker att det är en ploj. SD försöker förhandla med alliansen och visa dem att de minsann visst är beredda att rösta på en annan sida. Det här är ett parti som vill skapa kaos, säger Anders Lindberg.

Varför är det så säkert att det inte är på allvar?

– Därför att SD är ett högerpopulistiskt parti. Det handlar om att Åkesson vill ha makt. Det är en genomskinlig strategi men det finns ju många borgerliga partier som inte vill ha Kristerssons strategi. De försöker måla ut en situation där SD menar allvar, säger Anders Lindberg.

Anders Lindberg tror inte att Socialdemokraterna kommer att påverkas av Jimmie Åkessons uttalande.

– Det är i relation till alliansen som det här är intressant. Det kan få Kristersson att ta mer hänsyn till Åkesson, säger Anders Lindberg.

På frågan om varför Moderaterna skulle ta uttalandet på allvar om ingen annan bör göra det svarar Anders Lindberg att M är jättenervösa att tappa väljare till SD.

– Jag tror att både M och KD är måltavla för detta och de kommer att lägga sig kloss till kloss med SD i alla frågor, säger han.

Widar Andersson, ledarskribent på socialdemokratiska Folkbladet kallar Jimmie Åkesson för »en retsticka«, och han tror inte att uttalandet om möjligt stöd till Socialdemokraterna är på allvar.

– Nej det tror jag inte. Ishackan är riktad mot Moderaterna, det här är ett hårt angrepp på dem, säger Widar Andersson, som påpekar att både M och S lyckats stoppa det stora utflödet av väljare till SD.

Kan du se en S-regering med stöd av SD som något som skulle kunna hända?

– Nej, det kan jag inte, men både M och S har skippat sitt hysteriska avståndstagande till SD.

S kommer inte att påverkas negativt av SD:s uttalade närmande, tror han.

– Nej absolut inte, de retas med dem. Kanske kan någon inom S bli orolig att se ska bli befläckade av det här, men det kommer de inte att bli, säger Widar Andersson.

Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-kuriren, skriver att Åkessons utspel bara kan förvåna de som tror att SD är ett borgerligt parti, och att SD »tycker lika illa om Centern som om Miljöpartiet«

» Alla partier vill maximera sitt genomslag och att SD inte stänger dörren mot S är en markering mot dem som hoppas att SD ska ge en borgerlig regering passivt stöd, med motiveringen att alliansen, ur SD:s synvinkel, är det minst dåliga alternativet.« skriver Susanne Nyström i en ledare.

Inte heller Patrik Oksanen, politisk redaktör för centerpartistiska Hudiksvalls tidning tycker att Åkessons utspel borde förvåna.

»Sverigedemokraternas politiska taktik består i att skapa maximal osäkerhet och kaos i det politiska livet. Genom flipp-floppande och hoppande mellan positioner ska övriga partier framstå som svaga och handlingsförlamande.« skriver han.