Bild: Flickr/Oliver Holzbauer.
Bild: Flickr/Oliver Holzbauer.

Kabinpersonalen som flyger åt SAS saknar kollektivavtal och efter månader av förhandling har konflikten trappats upp. Facket har varslat om strejk och nu hotar arbetsgivaren med lockout.

Sedan i december har fackförbundet Unionen förhandlat med SAS underentreprenör Flybe om att teckna kollektivavtal. Men förhandlingarna har strandat och på måndag planerar de kabinanställda att gå ut i strejk.

Varslet handlar främst om lönen. I dagsläget får en kabinanställd utan erfarenhet en garanterad grundlön på 16 000 kronor, vilket innebär 11 500 kronor i månaden efter skatt.

Facket kräver kollektivavtal som följer svenska lönenivåer, det vill säga en ingångslön på runt 18 000 kronor.

Det är inte bara Unionen som varslat om konfliktåtgärder mot Flybe. Även piloterna, representerade av svensk pilotföreningen varslade i början av februari om blockad mot övertidsarbete och nyanställning, åtgärder som redan trätt i kraft.

Men eftersom partnerna fortfarande inte kunde komma överens om ett kollektivavtal, utökades varslet i måndags. Och i dag besvarades strejkvarslet av arbetsgivarna med en lockout.

Konflikten grundar sig i att SAS har anlitat det brittiska flygbolaget Flybe för att flyga vissa av deras regionala linjer. Flybe har i sin tur bildat underleverantören Global Employer Company (GEC) som anställer kabinpersonal och piloter. GEC saknar kollektivavtal och därmed är det de brittiska lönenivåerna och lagarna om schemaläggning och arbetstid som gäller för personalen.