Bild: Leif Tuxen

Utblåst kontorsbyggnad utan möbler, toaletter som stank urin och delar av lokalen som saknade belysning. Usla förhållanden vid SAS-förhandlingar.

Dagens Industri kan på onsdagen berätta om den mardröm som mötte de fackliga representanterna vid SAS-förhandlingarna.

– Byggnaden var helt utblåst, när vi kom fanns inga möbler. Det fanns fällstolar, men inga bord och ingen internetuppkoppling, det fick vi fixa själva från flygplatsen, berättar en person som var med under mötet för DI.

De fackliga företrädarna vittnar om usla förhållanden under de tidspressade dagarna i Köpenhamn. Vatten fick de hämta i plastmuggar från urinstinkande toaletter. Till en början hade de inte tillgång till internet, få eluttag gjorde att datorer och mobiler laddade ur, och några skrivare fanns heller inte. Flera sov också direkt på golvet eftersom förhandlingarna pågick långt in på natten.

– Vid normala förhandlingar så brukar parterna ändå ha respekt för varandras olika roller. Jag förstår inte syftet med SAS agerande, säger en facklig företrädare.

SAS-ledningens och regeringens hantering av förhandlingarna har fått kritik från flera håll. Anders Kjellberg, arbetsmarknadsforskare och professor i sociologi vid Lunds universitet, säger till Dagens Nyheter att uppgörelsen är ett brott mot den svenska modellen:
– Om facken inte ställde upp på arbetsgivarens krav hotades med konkurs. Det var överhuvud taget inte tal om några mbl-förhandlingar, säger Anders Kjellberg till DN.se.

Kjellberg påtalar även det anmärkningsvärda i finansmarknadsminister Peter Normans agerande där han i ett brev till facket krävde att SAS krisplan måste genomföras för att det skulle bli aktuellt med några nya krediter:
– Det är unikt att en minister i regeringen agerar så aktivt för att få till stånd lönesänkningar i ett enskilt företag.