Bilden är ett montage
Bilden är ett montage

Så ställer sig partierna till nedtrappat ränteavdrag och detta ligger i potten.

Efter regeringens invit till blocköverskridande samtal för att öka bostadsbyggandet har diskussionen om det omstridda ränteavdraget återigen seglat upp. Senast i dag skrev Dagens industri att Kristdemokraterna tvärvänder i frågan – en rubrik som bör tolkas med stor försiktighet.

»Om det är en del i en större reformering av boendebeskattningen som gör att hushåll som drabbas av nedtrappade ränteavdrag kompenseras på andra sätt så kan det diskuteras«, sa Caroline Szyber, KD:s bostadspolitiska talesperson, till tidningen.

Hur KD anser att de drabbade hushållen bör kompenseras är oklart. Dagens industri skriver att det rör sig om förändringar av bostadsskatterna vilket kan tolkas som sänkt flyttskatt.

Centerpartiet, som var först ut på banan att öppna för avtrappade ränteavdrag, kräver också förändrade skatter för flytt och ägande.

Även Liberalerna har tidigare sällat sig till skaran som kan tänka sig en översyn av ränteavdraget. Dock i samband med en bred skatteöversyn och i utbyte mot ytterligare jobbskatteavdrag.

Kvar på allianssidan har vi då Moderaterna, som enligt Dagens industri har öppnat för avtrappat ränteavdrag. Partiets presstjänst avfärdar dock dessa rykten och menar att det de endast öppnat för ett blocköverskridande möte om bostadspolitiken.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är positiva till förslaget.

På senare tid har före detta politiker som Göran Persson och Anders Borg uppmanat riksdagspartierna att komma överens om frågan. Andra tungviktare som Internationella valutafonden, Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Bankföreningen hör också till ränteavdragsmotståndarna.

Det främsta argumentet för att trappa av ränteavdraget är att minska de skenande bostadspriserna. Men ränteavdraget är också en stor kostnad för staten. År 2014 kostade det 30 miljarder kronor, en summa som ökar i takt med att räntorna stiger.

Många, exempelvis Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström, menar att ett utfasat ränteavdrag skulle slå mot de som nyligen gett sig in på bostadsmarknaden och har en hög belåningsgrad – främst unga och barnfamiljer. Men SCB har kommit fram till att ett ränteavdrag på 500 kronor i månaden skulle påverka mer än hälften av alla välbärgade hushåll, men bara 8 procent av hushållen med lägre inkomster.