Socialdemokraterna är största parti i Sveriges tre största städer, men riskerar ändå att förlora makten i såväl Stockholm som i Malmö. Resultatet för Göteborg är visserligen det sämsta i historien, men ses ändå som ett styrkebesked.

När alla rösterna räknats i Sveriges tre största kommuner står det klart att de rödgrönrosa inte får majoritet i Stockholms stad. Samtidigt gör Socialdemokraterna ett oväntat bra resultat i Göteborg och Malmö.

Stockholm har under den senaste mandatperioden styrts av en rödgrönrosa majoritet. I gårdagens val förlorar de den majoriteten och landar på 46,9 procent av rösterna i Stockholm stad. Alliansen fick 44,2 och Sverigedemokraterna 8,0 procent.

Men trots att S, V, MP och Fi är det större blocket och att framförallt Vänsterpartiet gör ett framgångsval, men även S stärks, så är det oklart vilket block som kommer styra de närmsta fyra åren.

Fördelningen av mandat ger V, S, MP och Fi 48 mandat, de blå 45 och SD 8 mandat.

 

Så väl Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård som moderatledaren Anna König Jerlmyr vill ta makten – utan att samarbeta med vågmästarna i Sverigedemokraterna, skriver StockholmDirekt.

Socialdemokraterna är med sina 22,2 procent fortfarande största parti i Stockholm. Samtidigt backar Moderaterna kraftigt. Jämfört med föregående val minskar de med 6,2 procentenheter till 21,0 procent.

Till DN uppger Karin Wanngård att Miljöpartiet i Stockholms stad redan förhandlar med Moderaterna. Skulle Miljöpartiet byta block betyder det att Alliansen har egen majoritet.

Miljöpartiets Daniel Helldén förnekar att han har haft ett möte med Anna König Jerlmyr under måndagen.

– Vi har bara haft interna möten och analyserar fortfarande valresultatet. Vi kommer att prata med alla partier utom SD, säger han till DN.

Socialdemokraterna bjöd in »Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Fi till ett möte i morse, men Daniel Helldén dök, enligt Wanngård, inte upp«, skriver tidningen.

– Helldén väljer att föra samtal med Moderaterna. Jag är förvånad över det och jag beklagar att han väljer att samarbeta med ett parti som vill bygga fler motorvägar. Jag hoppas att diskussionerna fortsätter inom Miljöpartiet, säger Karin Wanngård till DN.

I ett mejl till Dagens Arena kommenterar Anna König Jerlmyr valresultatet, men vill inte gå in på vilka eventuella samtal som förts eller som kommer att föras.

– Jag kan konstatera att socialdemokraterna har förlorat sin majoritet i Stadshuset, det innebär ett nytt politiskt läge för alliansen i Stockholm stad. Tillsammans kommer vi att undersöka möjligheterna för ett nytt styre i Stockholm.

Dagens Arena har sökt Socialdemokraterna i Stockholm som avböjer att ge några kommentarer. 

Förväntningarna på Socialdemokraternas valresultatet i Göteborg var låga. Partiet nådde i GP/Sifos undersökning i augusti knappt över 14 procent. Uppstickarpartiet Demokraterna spåddes kunna bli största parti och opinionsmätningarna för Sverigedemokraterna visade mellan 16–24 procent.

Demokraterna bildades för 16 månader sedan och har byggts runt frågan om Västlänken. Partiet är emot tågtunneln och blev i gårdagens val näst största parti. Moderaterna och Alliansen gick till val på en gemensam budget med målet att knuffa undan det rödgröna styret, men M tappar stort – nästan 9 procentenheter.

Att Socialdemokraterna till slut kammade hem 20,4 procent, vilket visserligen är partiets sämsta valresultat någonsin i Göteborg, känns enligt Ann-Sofie Hermansson ändå som en seger.

– Jag är otroligt nöjd. Vi är fortsatt största parti och vi har gjort en fantastiskt bra valrörelse med dörrknackning, torgmöten och jobbat ända in i kaklet. Och mycket i områden där vi tidigare haft lite lågt valdeltagande. Jag vill ändå tro att det har spelat roll.

Ann-Sofie Hermansson, som fram tills valet varit kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon säger sig vara öppen för samtal med alla partier, utom Sverigedemokraterna.

–Nu återstår samtal med partierna. Jag hoppas att det finns ett antal partier som kan tänka sig att styra staden på ett ansvarsfullt sätt gemensamt, utan att vi gör oss beroende av Sverigedemokraterna. Den borgerliga oppositionen med Jonas Ransgård (M) i spetsen har vid några tillfällen sagt att det viktigaste är att få bort sossarna från makten. Nu är de ett parti som tappat över 8 procentenheter så det går an att vara kaxig, men vi får se hur det går. Jag är som sagt öppen för diskussioner.

Demokraterna vill inte heller samarbeta med SD, och inte heller Vänsterpartiet, men är öppna för att i ett första skede samtala med alla partier som fått plats i kommunfullmäktige. För att Demokraterna ska samarbeta och ge stöd till stadens nya styre kräver de framförallt att bygget med tågtunneln avbryts.

Partiets otroliga framgång tror Henrik Munck, talesperson för Demokraterna, beror på det i Göteborg är 20 procent som placerar infrastruktur som den viktigaste frågan. I andra kommuner brukar den siffran ligga på 2 procent.

Samtidigt har sju av tio göteborgare röstat på partier som inte vill avbryta byggandet av Västlänken.

– Göteborgarna är väldigt intresserade av infrastrukturfrågor och bland de som tycker att det är väldigt viktigt har en överväldigande majoritet  röstat på oss av det skälet. Bland göteborgarna finns det ett väldigt stort stöd för att stoppa Västlänken, så uppfattar vi valresultatet, säger Henrik Munck.

Sverigedemokraterna ökar visserligen i staden på G och blir femte största parti, men framgångarna är måttliga sett till förväntningarna. I landstingsvalet är SD det parti som går framåt mest med 3,6 procentenheter och landar på 12,8 – tredje största partiet i regionen.

Ett parti som däremot gör ett kanonval lokalt är Vänsterpartiet. De fick 12,5 procent, vilket är en ökning med drygt tre procentenheter.

– Vi är ju väldigt nöjda, det är ett tydligt uppåtgående i kommunen. Men nu hamnar vi allt att döma i opposition, säger Daniel Bernmar, kommunalråd och partiets förstanamn på vallistan, till Expressen.

Socialdemokraterna har regerat 24 år i Malmö. Inför söndagens val såg de ut att kunna mista platsen som största parti. Och visserligen tappar partiet, men får ändå 31 procent av rösterna. Tvåan, Moderaterna, fick 20,7 procent.

Med Sverigedemokraternas mandat blir dock det blåa blocket störst, med 31 mandat. På lördagen sa oppositionsrådet Magnus Olsson från SD till Aftonbladet att de vill stjälpa det rödgröna styret, även om det får fler mandat än Alliansen.

– På senare tid har Moderaterna öppnat en dörr och sagt att de är beredda att ta makten med vårt stöd. Även om de inte har 31 av 61 mandat, säger Magnus Olsson (SD), till tidningen.

Problemet är bara att både Centerpartiet (4,2 procent) och Liberalerna (6,0) i Malmö hittills har sagt att de vägrar att ha med Sverigedemokraterna att göra, enligt Aftonbladet.

 

Vänsterpartiet går framåt i Malmö med 2,5 procentenheter och ser ut att landa på 11 procent. Tillsammans med Miljöpartiets 5,4 procent och Socialdemokraternas 31 procent ger det de rödgröna 30 mandat tillsammans.

Men S i Malmö har också erfarenhet av att samarbeta med Vänsterpartiet – ett samarbete från förra mandatperioden som gick i stöpet redan 2015. Sedan dess har S och MP haft minoritetsstyre med 27 av 61 mandat i Malmös kommunfullmäktige.

Men än är inte alla rösterna räknade, på onsdag kommer poströster och eventuella utlandsröster att räknas. Vilket Magnus Olsson (SD) påminner om när Dagens Arena når honom på telefon.

Sverigedemokraterna befäster i gårdagens val sin plats som Malmös tredje största parti. Magnus Olsson är nöjd och förklarar varför partiet inte är lika starka i Malmö som de är i resten av regionen.

– Vi är det partiet som går framåt allra mest med två mandatplatser, så vi är väldigt nöjda med det. Tittar vi på Göteborg och Stockholm så fick vi väl 7–8 procent i de städerna, och resultatet i Malmö är ju bättre än det. Men generellt sett ligger vi sämre i storstäderna.

Enligt Magnus Olsson förs det inga officiella samtal ännu, utan det fullständiga valresultatet väntas in.

– Jag har talat lite kort med Moderaterna i korridoren, inget allvarligt än så länge. Vi avvaktar och ser på onsdag. Men vi har lovat våra väljare ett maktskifte i Malmö. Vi är redo att löpa linan ut, sedan om Alliansen är det, det får de svara på.

Dagens Arena har sökt Socialdemokraterna i Malmö, men utan framgång.