Bild: Anders LöwdinBild: Anders Löwdin

S och SD i gemensamt utspel om flyktingar

Dela

Relaterade länkar

Tunga S-politikern Ilmar Reepalu har i ett gemensamt brev med SD kopplat samman våldsvågen i Malmö med flyktingars fria rätt att bosätta sig var de vill.

Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), har i ett gemensamt brev med borgerliga företrädare och sverigedemokraten Magnus Olsson kopplat samman brottsvågen i Malmö med flyktingars fria rätt att bosätta sig var de vill.

I brevet som har skickats till samtliga riksdagsledamöter i Malmö stads valkrets beskrivs den våldsvåg som på senare tid har drabbat Malmö. I brevet går att läsa:

”Den senaste tidens händelser visar också att det i Malmö håller på att växa fram en parallell samhällsstruktur, med egna normer och nu även rättskipning. Detta är inte acceptabelt.”

Ilmar Reepalu och de andra undertecknarna skriver att man därför vill diskutera hur man bäst bekämpar brottslighet. Undertecknarna beskriver olika ”verktyg” som bör användas för att lösa brottsligheten:

”Slutligen vill vi att Ebo-lagstiftningen [flyktingars rätt att bosätta sig var de vill, reds anm] ses över då den bidrar till den ökade segregationen i våra städer.”

Miljöpartisten Maria Ferm är en av de riksdagspolitiker som har nåtts av brevet.
– Det förvånar mig att det är ett brev som har undertecknats av Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna och även Sverigedemokraterna.

– Man gör en koppling mellan flyktingmottagande och brottslighet, och man gör det tillsammans med Sverigedemokraterna. Det är något som gör mig oerhört illa berörd, säger Maria Ferm.

Brevet, som Dagens Arena har en kopia av, har symbolen för Malmös stads kommunstyrelse som brevhuvud. Det får anses som förvånande eftersom Malmö styrs av en koalition bestående av S, MP och V. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte undertecknat brevet. Reepalu var i blåsväder så sent som i höstas när han gjorde ett utspel om temporära medborgarskap.

Dagens Arena har sökt Ilmar Reepalu och samtliga socialdemokratiska ledamöter i Malmö stads kommunstyrelse. Dock ännu utan framgång.

37 kommentarer

 1. Dan - 20 mars, 2012

  Hehe, jojo, nu börjar de smälta samman, S och SD. Hoppas ni trottetomtar på DA sätter kvällskonjaken i vrångstrupen.

 2. daniel håkansson - 20 mars, 2012

  Södertälje har gjort en hel del bra mot den grova brottsligheten.

  SD trovärdighet i dessa frågor? Noll. Bara för ett par veckor sedan försökte man exploatera våldsvågen i malmö medelst parollen ”stoppa arabiseringen” . Det känns ju lagom fräscht att idka integrationspolitik med sådana samarbetspartner.

  Skäms reepalu!

 3. w-son - 20 mars, 2012

  Man kanske äntligen börjar se verkligheten hurdan den är, utan de ideologiska rosafärgade glasögonen. Lägg undan allt politiska käbbel och se till att lösa problemen i Malmö och övriga landet. Och se framför allt till att bromsa den negativa utvecklingen för våra barn och barnbarns skull. Skyffla inte över problemen med ett fullständigt raserat samhälle på dem.

 4. Niklas - 20 mars, 2012

  Det är en fördel om man testar nya tag för att bekämpa brottslighet när allt annat har fallerat, men det gillar inte bakåtsträvare som MP och V!

 5. DIF117 - 20 mars, 2012

  Jag skulle uppskatta om Dagens Arena slutar prata om ”flyktingar”, känner inte Dagens Arena till att 95% av det ni kallar ”flyktingar” i själva verket är vanliga invandrare?

  Detta Orwellianska nyspråk känns inte seriöst!

 6. Adam Blomgren - 20 mars, 2012

  Ilmar fortsätter att klanta sig. Här tydligen tillsammans med övriga borgerliga partier. Glädjen var att MP inte föll i samma fälla. Att V inte skulle göra det kändes självklart. Detta kan nog väcka en del känslor lite varstans.

 7. Jesper - 20 mars, 2012

  Att det är skrivet på kommunstyrelsens papper är väl nästan att jämföra med bedrägeri. För där kommer väl SD aldrig att hamna.

  S borde se över om de vill fortsätta samarbeta med V och Mp eller om de ska gå över till den mörka sidan.

 8. susanna svensson - 20 mars, 2012

  Äntligen någon som börjar se verkligheten utan skygglappar

 9. Karl - 20 mars, 2012

  Att rasisterna i SD snackar den smörjan är illa nog, när de andra partierna köper dessa helt ovetenskapliga och rasistiska förklaringarna så är vi alla illa ute. Rasismen ska aldrig få bli rumsren, även om SD har bytt bort bombarjackorna och hakkorsen mot kostymer o slipsar. Sossarna visar ännu en gång att de inte står på arbetarnas sida, vad vi behöver är gemenskap, så vi kan bekämpa den riktiga fienden, borgarna.

 10. Simon Hjelm - 20 mars, 2012

  ….hur tänker man när man tror att invandrares frihet till att välja vart de ska bo har något att göra med brottslighet?? Invandrare väljer inte att få bo i de försummade, fattiga områden, de hamnar oftast där därför att som nyanländ i Sverige utan språkkunskaper i svenska är det svårt att tjäna ihop de pengar som krävs för nya fräscha bostäder. Man har fullt upp med att lära sig svenska och att oroa sig för sin familj som man antingen har i ett annat land eller i en pytteliten hyreslägenhet. Hade en svensk haft samma förutsättningar hade man varit i samma situation. Sluta skylla på offren, invandrarna har inte skapat den här dåliga uppväxt miljön, det har Sveriges regering som har fokuserat på nedskärningar i offentliga sektorn ( en sektor som många invandrare har stort behov utav) och försämrat arbetarnas rättigheter till fördel för arbetsgivare istället för att utveckla system för att förebygga segregation.

  • Lennart - 24 mars, 2012

   Simon, du har helt rätt, flyktingarna har inte valt själva, de hamnar där för att andra kommuner inte ger några alternativ. Man flyttar då till områden där man tror ha bäst möjlighet att ta sig fram, inte sällan till områden med många landsmän. Problemet blir då att man får stora tunga områden där sociala insatser eller insatser i skolan inte fungerar. Som en följd får man utanförskap och starka subkulturer som inte bara är positiva. Om andra kommuner tvingades ta sitt ansvar så skulle situationen bli bättre för alla. Problemet är att så fort man föreslår någon åtgärd som ligger nära vad en SD person sagt eller tyckt sp får etablissemanget moralpanik och man gör ingenting. Situationen förvärras och SD vinner röster.

 11. Fredrich - 20 mars, 2012

  Socialdemokraterna i Malmö, eller närmare bestämt Ilmar Reepalu behöver kalibera om sin ideologiska kompass. Detta har ingenting med solidaritet eller frihet att göra, detta är att gå rasisterna till mötes.

  • Lennart - 24 mars, 2012

   Hur kan ett krav på att andra kommuner i landet skall ta sitt ansvar för att flyktingar tas emot på ett bra sätt och inte hamna i Malmös problem områden vara att gå rasisterna till mötes?

 12. Ulf - 20 mars, 2012

  Ilmar Reepalu visade tydligt vad han stå för- bra att veta

 13. Sara Svensson - 20 mars, 2012

  Vad som behövs är en diskussion som handlar om hur vi bygger en välfärd värd namnet. Visste ni att Malmös socialbidrag har ökat med 200 miljoner sedan 2007. En direkt följd av försämringar i de statliga sociala trygghetssystemen. Jobblinjen kallade visst Reinfeldt det. Fy! Att Reepalu väljer att skriva brev med borgarna och SD är i sammanhanget helt sjukt. Kollektiv skuld läggs på alla som kommit till Sverige i behov av skydd. Ohederligt. Och spelar brunhögern rakt i händerna.

 14. Ewa - 20 mars, 2012

  …… Känns bara otroligt tragisk att S med Reepalu i täten skrivit under och begärt en förändring av flyktingars rätt att bosätta sig var de vill och brott, statistiken visar att Malmö har en hög andel med utrikesfödda men också närheten till Europa gör att Malmö är mer utsatt en övriga Sverige, men att koppla ihop det med just flyktingar, asyl sökande är skamligt.
  Rent praktiskt hur ska det gå till? var går gränsen och vilken bestämmer den?
  vem räknas som flykting ? Vad händer om du skulle bosätta dej ändå? är det namnet som ska få avgöra om du får bo i Malmö eller inte? eller tiden du vistas i Sverige? många frågor som kräver svar.

 15. Johnny - 20 mars, 2012

  Det måste bli ett slut på den destruktiva invandringspolitiken som skapar getton, arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet. Sverige behöver inte fler arbetslösa utan fler jobb. Det behövs ingen jämviktsarbetslöshet för att hålla inflation och löner nere, det finns 500.000 arbetslösa i Sverige och 50 miljoner i Europa, så nog räcker det för att hålla löner och inflation nere under lång tid.

  Att (S) ställer upp på denna destruktiva politik som medför att svenska arbetare drabbas av arbetslöshet och lägre löner är obegripligt. Inför beredskapsarbeten och yrkesutbildning till alla arbetslösa inom kommun, landsting och stat så att alla arbetslösa åtminstone har ett lågbetalt arbete eller utbildning att gå till i stället för att sitta i soffan och se på TV eller skicka mängder av e-mail till företag och vänta på tasik A-kassa dvs den 1/3 som har det.

 16. Erika Nilsen - 20 mars, 2012

  Bra! Miljö- och vänsterextremisterna måste motas i grind om situationen i Malmö öht. ska kunna göras något åt, då dessa element motarbetar alla förnufts- och faktabaserade förslag och bara har sina floskler och känsloargument att komma med. En eloge till Reepalu och resten av Malmös politiska lednng som äntligen insett vilka dom bör samarbeta med om man vill lösa problemen!

 17. conlon - 20 mars, 2012

  Att en person med en så bristande verklighetsuppfattning och naiv omvärldsanalys som Maria Ferm sitter i riksdagen gör mig illa berörd, ja näst intill kränkt. Undrar om det går att DO anmäla henne för t.ex hets mot logik….

 18. Ray Grönlund - 20 mars, 2012

  Skrämmande…dags för Ilmar att sluta vara politiker..Han verkar inte längre göra hållbara analyser om samarbete…SD har en helt annan agenda och det måste väl Ilmar veta, eller vems ärenden går han?

 19. Eva-Britt - 21 mars, 2012

  Bor Ferm i ett invandrartätt område? Går hennes barn i en invandrartät skola? Skulle inte tro det, ty vi lever i ett av världens mest segregerade länder!

  Det som är skrämmande är att Sverigedemokraterna faktiskt har fått rätt i viss utsträckning. Verkligheten har kommit i kapp.

  När invandringen bara var några få procent av den totala befolkningen kunde välfärdssystemen hyggligt klara av problemen som följde. Men nu när invandringen är 20 % av befolkningen så klarar samhället inte längre av att upprätthålla samma välfärd längre. Kriminalitet, utanförskap, våld, hedersförtryck, extremism, mm – kostar oss stora summor. Detta haveri kommer i förlängningen allvarligt hota den riktiga asylrätten.

  Det hjälper inte att, som Ferm, köra huvudet i sanden. Problemen kvarstår. Och problemformuleringen ska inte få påverkas av att vissa grupper eller partier, helt eller delvis, delar samma analys.

  Ferm skulle säkert hävda att jorden är platt bara för att någon från SD säger att den är rund. :-)

 20. Sb - 21 mars, 2012

  Om detta stämmer måste Ilmar Reepalu avgå. Nu. Partiledningen MÅSTE med kraft uttala fördömande av detta besllut, att man inte står på Ilmars sida. Varför söker Ilmar stöd hos SD och inte hjälp hos regeringen? Varför kan inte Erik Ullenhag flytta sitt kontor till Malmö istället för Rinkeby?
  This is madness.

 21. Sb - 21 mars, 2012

  Eva-Britt: 20% av befolkningen? Räknar du då med finnarna som kom till Sverige under krigsåren? Arbetskraftsinvandrarna från Sydeuropa under 60-70-talen? Du ska veta, och detta är fakta, att Sverige har varit extremt beroende av invandring. Folk har flyttat härifrån, vi har inte fött nog många barn o.s.v. Invandring (och utvandring) är ett naturligt inslag i den svenska ekonomin, och har alltid varit det. Ännu mer i en globaliserad värld som den vi lever i nu. SD har faktiskt inte rätt, i alla fall inte i deras slutsatser. Läs på lite material som inte getts ut av SD (från vem som helst) så ska du se! Med vänliga hälsningar, Sb

 22. Kriminalvårdaren - 21 mars, 2012

  Det är väl bara bra att det kommer fler invandrare från utomnordiska länder till Sverige. Det säkrar återväxten på mitt jobb.
  På Sveriges anstalter består ungefär 70-80% (beroende på säkerhetsklass, tyngre har högre siffror) av klientelet av utomnordiska invandrare.
  På min högsäkerhetsanstalt så är antalet 83% icke-nordbor, senast igår då jag räknade.

  Utan invandrare stannar Sverige. Eller i vart fall Kriminalvården.

 23. Johnny - 21 mars, 2012

  Sverige har inte haft något behov av arbetskraftsinvandring sedan 1973 när första oljekrisen slog till. Sverige behöver inte fler arbetslösa invandrare när vi redan har 500.000 arbetslösa och 50 miljoner i EU. Sverige behöver fler riktiga jobb i den privata sektorn som försörjer den offentliga sektorn till 100%. Det måste bli ordning och reda i Sverige, alla kriminella måste gripas, dömas och fängslas, är de utlänningar så skall de utvisas.

 24. Lasse W - 21 mars, 2012

  Jag tror Ilmar Reepalu känner av stämningarna i sitt Malmö. Många har fått nog och lämnar staden om de kan. Fastighetsvärdena sjunker. Något måste göras. Jag tror att Ilmar Reepalus utspel kan bli början på en tillnyktring hos (s). Folkligt sunt förnuft får gå före ideologin som har sina rötter i uppdelning av människor i starka och svaga. Det håller inte. Ingen grupp i samhället ska särbehandlas.

 25. Unosson - 21 mars, 2012

  Den offentliga sektorns verksamhet är en förutsättning för att den privata ska fungera. Det går inte att göra en enkel uppdelning av typen närande och tärande.
  De så kallade ”utlänningarna” är ju ofta födda och uppvuxna här i Sverige. Det här är ju inte en fråga om invandringspolitik utan om att utnyttja de resurser i form av människor som vi har i landet. Det kommer dock vårt ekonomiska system knappast att tillåta. Om man faktiskt kollar på forskning finns det inget stöd för att det är invandring som orsakar arbetslöshet. Det är andra faktorer. T.ex liberalism.

  Varför envisas SD:are att komma med en massa känslomässiga utspel och utsagor om. Man hittar ju till och med på anekdoter. Kolla bara på den påstådda kriminalvårdarens inlägg! Jag har hört samma anekdot upprepas av olika SD:are från olika delar av landet. Vi andra bryr oss inte så mycket om era vandringssägner. Om ni inte har mer att komma med så kan ni hålla struntet för er själva.

 26. Ceasar Andersson - 21 mars, 2012

  Trots att socialdemokraterna under så många år har fört en destruktiv politik på lokalplanet med en enorm invandring under lång tid så verkar det som man fortfarande vill fortsätta.

  Den destruktiva politiken och den starkt svenskfientliga agendan måste upp på bordet.

  Sluta ljug och kalla envar för flyktingar! Högst 10% av de som invandrat till Malmö de senaste 20 åren har flyktingstatus.

  Situationen är alarmerande och segregationen kan inte ens stoppas om inte tillförseln av fler bidragsberoende invandrare stoppas.

  Den dolda agendan, den hycklande godheten och bristen på ansvar måste få ett slut. Kanske kan detta utspel vara början till ett uppvaknande.

 27. z - 21 mars, 2012

  @Ray Grönlund –

  Vilken agenda talar du om?
  Menar du att det som står i brevet är fel?

  @Fredrich

  Nej, det börjar bli dags för vänstertomtarna att kalibrera om.

  Att tala om både brottslighet och invandring i samma mening är ett måste då invandrare är överrepresenterade i just brottslighet.

 28. Sb - 21 mars, 2012

  Ceasar: Svenskfientlig agenda? Jag förstår inte. Sedan när diskriminerades svenskar för att de var födda här och hade en hudfärg som aldrig har setts ner på? vad det handlar om är klass. Tänk klass istället för invandrare och du får förklaringen till brottsstatistik med mera. Du får förresten också elaborera lite närmare kring dina 10%. För det är en siffra som inte stämmer. Och siffror berättar förresten inte hela sanningen. men det hoppas jag att du vet.

 29. Ceasar Andersson - 21 mars, 2012

  Med uttrycket svenskfientlig agenda avsåg jag givetvis det stora förakt som under lång tid har uppvisats från politiker mot folkviljan i frågor rörande invandringspolitik.

  När folkets röst så totalt minimeras till ngt man skall arbeta bort så har man redan missat poängen med representativ demokrati. Det gäller givetvis inte bara invandringspolitiken men kanske är det inom detta område som tydligast.

  Det har funnits ett mkt stort missnöje med politiken inom området under många år, statuerat i SOM undersökningar mer eller mindre varje år.

  Ett annat färskt exempel på detta är det nu klubbade direktivet från EU om datalagrings direktiv som på ett tydligt sätt beskriver den federalistiska tankarna med EU samtidigt som det visar på det ”gummiryggsbeteende” som är legio för svenska politiker.

  Över till din diskrimineringsfrågeställning: Jag avsåg inte att beskriva detta men låt mig ta ett par exempel utan att förklara dem närmare:

  – Nystartszoner
  – ÄFS (Äldre försörjningstöd kontra fattigpensionär)
  – Hets mot folkgrupp (existerar för vem?)
  – ensamkommande flyktingbarn: De är nästan aldrig barn, många bedöms vara över 18år, de är oftast inte ensamma, de är givetvis inte flyktingar innan processen och sällan är det därför de får stanna utan just pga att de uppger sig vara barn.
  Kostnaden för detta ställs aldrig emot fattiga, äldre, barn i Sverige..

  – Papperslösas (Med juridisk term – De som uppehåller sig illegalt i landet). I utredningen kom man fram till bland annat följande, jag citerar:

  ”asylsökande och “papperslösa” personer, oavsett ålder, ska ha samma omfattning och på samma villkor tillgång till vård, som vi som bor och är folkbokförda här i landet.”

  Det vill säga subventionerad vård till de som olagligt befinner sig i landet.. obs vi pratar inte om akut sjukvård längre.

  Gällande siffran 10% så tog jag medvetet och höjde denna just upp till 10% för att undvika käbbel om % siffror. I svensk media framställs alla asylsökande som just flyktingar vilket är en definition som grundar sig på FN flyktingdefinition, Sverige och andra har utvecklat och lagt till flertal skäl för att kalla sig för flykting men än så länge kallar vi inte asylsökande för flyktingar innan ärendet behandlats och den asylsökande befunnits ha flyktingskäl.

  Jag pratade heller inget om brott statistik men jag undrar om du ser samma socioekonomiska bakgrunds variabler mellan exempelvis rån och våldtäkter.. För att ta två områden där den utlands födda befolkningen är särdeles kraftigt överepresenterade?

 30. Kader - 21 mars, 2012

  Reepalu visar ideer från 30 talet och det är inte en överaskning. Allians med SD är ett naturellt utvekling för sossarna. Mussolini, Maurras, etc… var socialist innan de blev national-social. Det gäller makten framför allt.

 31. David - 21 mars, 2012

  det censureras bland inlägg här. Inlägg utan några som helst fula, hatiska eller förbjudna ord.

 32. Eva Ernfors - 23 mars, 2012

  Tack Ilmar Reepalu för Din orädda, realistiska, icke populistiska hållning – för Ditt civilkurage! Hoppas det finns fler S politiker av Din sort.

 33. JLR - 25 mars, 2012

  Man blir trött av att få skandalreportage filtrerade alltid av ”räddaktörer” och ”massmyter”. Hela denna diskussion bygger på ett brev som Reepalu och flera har skickat ut. Först och främst: Varför tar ni (Arena och pressen) inte fram brevinnehållet och låter detaljerna i dess tilkomst och kanske några vittnesmål från de inblandade komma fram? Dessa ”skräckbenter” tar bara upp det som pasar deras åsikter och deras syfte. De låter en karikatyr med valda och manipulerade drag komma fram. Här passar det bra att nämna SAP och SD som något slags initiativtagare och ”samrabiatskompisar”. Jag kan föreställa mig hur SD utnyttjat tilfället. De har sina helt parlamentariskt valda representanter och, om det ska fattas ett beslut, finns ingenting som kan eller får hindra dem att vara med. Så fort SD är med och utnyttjar möjligheten, så tillskrivs dem en huvud roll som genomsyrar hela affären. Socialdemokraterna ska inte få ta något initiativ om SD kan ansluta sig till det eller rösta på förslaget. Alla ni som skryter med er antirasism håller på att bana väg för SD:s allt större inflytande. Ni bara pratar en massa strunt. I hela denna historia skulle jag verkligen vilja veta alla detaljer. Jag har ingen egen uppfattning om Reepalu och han känner sig säkert pressat av en mycket invecklad situation i Malmö. Han begår säkert fel och har det inte så lätt. Ska jag som medborgare och läsare få bilda mig en uppfattning så vill jag ha en mer gedigen redovisning av fakta. Sveriges opinionbildning håller på at bli skräp. Snart får vi byta namn till NBS: Nya Bananrepubliken Sverige. Jag noterar dessutom fegheten i alla som skriver och fömer andra utan at ens tala om vad de heter. Ni bara kör med påhittade namn eller, i bästa fall, förnamnet. Det som pågår är knappast en öppen, serlös och ärlig diskussion. Situationen i Malmö är väldigt representativ för vår nutidssamhälle. Den samlar alla konflikter som råder på olika håll: muslimer, sionister och andra judar, segregering, terrorism. Vi bidrar inte till något bättre genom att bara hoppa in och anonymt försvara en enögd inställning.

 34. JLR - 20 april, 2012

  Jag har uttryckt kritik mot bruket av anonymitet i de flesta av dessa påhopp. Någon kanske reagerar, eftersom jag själv denna gång bara använt mina initialer. Ja, jaguppträder också anonym av två skäl:
  – Jag har ingen anledning att bemöta alla dessa spöken med klart namn. Jag har redan varot med om att få en massa personlig skit från fega, anonyma insändare, som t o m börjat leta efter uppgifter om min person. Antingen pratar vi helt öppet eller också får jag skydda mig mot alla konstiga spöken.
  – Jag är inte efter att smutskasta Reepalu, såsom spöken gör. Jag försvarar honom inte heller. Jag vill bara få bättre detaljinformation för att kunna bedöma det som hänt. Att SD anslutit sig till en skrivelse är ingenting att hänga upp sig på, eftersom de har legitimt valda representanter och utövar sin rätt att ställa sig bakom det ena eller det andra. Att vi tycker illa om SD:s uppfattning, om deras motiv för att stödja just den skrivelsen, är inget att använda som argument.
  Bemöt SD:s idéer och se till att de inte får så många anhängare. Reepalu har tidigare anklagats för att ha påstått att SD hade anslutit sig till ett judiskt agerande i Malmö och nu anklagas han för motsatsen. Det visar hur alla dessa spöken som yttrar sig här, genom att kasta stenen och gömma handen, inte har ren mjöl i påsen.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Johanna Senneby

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

Sedan Jan Björklunds gymnasiereform har allt fler elever flytt från gymnasieskolans yrkesprogram. Nu förvärras krisen ytterligare, visar nya siffror från Skolverket. 0Inga delningar

»En stram budget«

Visa vad ni går för, S!


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik