Socialdemokraterna
Morgan Johansson (S).

Regelverket för familjeåterförening är långt hårdare än vad migrationsminister Morgan Johansson har sagt. Något som upprör flera socialdemokratiska riksdagsledamöter. »Lagstiftningen är problematisk som den är men det här gör det hela ännu värre«.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om att regelverket för familjeåterförening är långt hårdare än vad migrationsminister Morgan Johansson har sagt. Enligt ministern skulle alla som sökte asyl senaste den 24 november få rätt till familjeåterförening enligt det gamla regelverket.

Men i själva verket omfattas många av helt andra regler. För en person som sökte asyl senast den 24 november och beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd gäller samma regler för familjeåterförening som för flyktingar i den tillfälliga lagen, såvida den anhörige inte ansökte om uppehållstillstånd senast den 20 juli i år. Något innebär en rad kraftiga försämringar.

Dessutom omfattas alla asylsökande som vill återförenas sina familjer numera av ett försörjningskrav, såvida den anhörige inte ansökte om uppehållstillstånd senast den 20 juli i år. Försörjningskravet infaller dock först tre månader efter att den asylsökande har fått sitt uppehållstillstånd.

I dagsläget väntar 77 649 av de personer som sökte asyl före den 24 november 2015 på sitt asylbesked, enligt Migrationsverket. De som i slutändan får uppehållstillstånd och vill ta hit sina anhöriga men inte hinner få till stånd en ansökan inom tre månader, kommer alltså omfattas av de hårda försörjningskraven – trots att de kom till Sverige långt innan den tillfälliga lagen klubbades.

– Om det har misstolkats som att dessa personer inte skulle omfattas av försörjningskravet så är det fel. Man måste skilja på rätten på familjeåterförening och försörjningskrav, säger Morgan Johansson.

Dagens Arena har pratat med flera upprörda socialdemokratiska riksdagsledamöter som menar att de blivit felinformerade.

– Den information vi fick var att alla som sökte asyl före 24 november skulle omfattas av den gamla lagen, säger en S-riksdagsledamot och fortsätter:

–Om detta innebär att det blir svårare att för människor att återförenas med sina familjer känner jag mig lurad liksom alla de som omfattas av regelverket kommer känna sig lurade.

– En av de absolut svåraste sakerna att leva med i den lagstiftningen som kom, var att flyktingar inte längre skulle ha möjlighet att återförenas med sina nära och kära. Men när man enades om att de personer som redan hade kommit till Sverige skulle få rätt att återförenas med sina familjer, då kände jag att detta är något jag kan leva med. Det blev i alla fall lite mindre dåligt. Men att detta nu inte stämmer gör mig oerhört bekymrad, säger en annan ledamot.

– Lagstiftningen är problematisk som den är men det här gör det hela ännu värre, säger en tredje S-ledamot.

Men enligt migrationsminister Morgan Johansson sätter inte försörjningskravet stopp för familjeåterförening – tvärtom.

– Vi kommer genomföra fler familjeåterföreningar än vad vi någonsin har gjort. Migrationsverket räknar med över 60 000 ansökningar om familjeåterförening bara i år.

Många bedömare anser att försörjningskravet är väldigt svårt att uppnå. Håller du med om det?

– De som nu får uppehållstillstånd går ut på en arbetsmarknad som är ljusare än någonsin. Det finns fler lediga jobb, över 100 000 just nu. Det borgar för att det borde finnas möjlighet att klara det här försörjningskravet, säger han.

*Texten uppdaterades den 28 september 2016.