Socialdemokraterna
Morgan Johansson (S).

S-KONGRESS Många ombud på kongressen ville gå tillbaka till en mer generös migrationspolitik. Det fick partistyrelsen att skärpa skrivningarna i sitt förslag, som röstades igenom med stor majoritet.

Huvudlinjen i det förslag som röstades igenom är att Sverige inte ska ha en en mer generös migrationspolitik än övriga EU. Däremot skärptes skrivningarna som handlar om bland annat permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening.

Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att arbeta för en förbättring i dessa avseenden”, står det i det nya förslaget.

Det är inte möjligt för Sverige att ha en väsentligt mer generös flyktingpolitik än övriga EU. Då är risken överhängande att vi hamnar i 2015 års situation igen, sade migrationsminister Morgan Johansson under kongressens debatt om migrationspolitiken skriver TT.

Vi kan helt enkelt inte lova att Sverige 2019 ensidigt ska återställa alla regler, så som de var före den tillfälliga lagen, utan att veta hur förhållandena är då, sade migrationsministern.

Därmed upprepade han budskapet från både Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström under sina respektive tal.

Kongressen röstade även igenom ett skärpt förslag om att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar.

Inför kongressen hade migrationspolitiken pekats ut som en av möjliga stridsfrågor. Många i partiet har varit måna om att den restriktiva flyktingpolitik som nu råder, med tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad rätt till familjeåterförening, skulle förbli tillfällig. Men en stor majoritet nöjde sig med partistyrelsens kompromissförslag, och en rad ändringsmotioner om migrationspolitiken röstades ned.

Bland annat avvisades förslag från flera ombud om att ge amnesti till de ensamkommande barn som befinner sig i Sverige men har fått avslag på sin asylansökan, rapporterar Dagens Nyheter.

Migrationsminister Morgan Johansson argumenterade mot en flyktingamnesti.

I så fall går budskapet ut till världen att det inte spelar någon roll om man har skyddsbehov, sade han enligt DN.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till DN att han är nöjd med kompromissen, och även SSU tycker att det nya förslaget är godtagbart.

Det har varit ett givande och ett tagande. Men det är en ansvarsfull kompromiss som både känns rätt i hjärtat och som jag tror har förutsättningar att bli verklighet på riktigt, både i Sveriges riksdag och i EU, säger SSU:s ordförande Philip Botström till DN

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, konstaterar att skrivningar saknas om när och hur Socialdemokraterna ska röra sig mot permanenta uppehållstillstånd och stärkt rätt till familjeåterförening

Så i sak betyder beslutet att regeringen har fria händer att fortsätta nuvarande politik”, skriver han på Aftonbladets ledarblogg.