Staplarna visar vilket stöd de olika partierna skulle få om det var val i dag. Siffrorna i botten visar förändringen i stöd jämfört med valresultatet 2014. Bild: SCB

SCB-mätning Regeringen (S+MP) backar enligt SCB:s nya partisympatiundersökning jämfört med valresultatet, men S ökar enskilt – medan MP hamnar under spärren. Även KD hamnar under spärren.

Allianspartierna hamnar på 39,2 procent tillsammans, vilket inte är någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med valresultatet 2014. Men KD når inte upp till spärren, med bara 3,1 procent av väljarstödet. Det visar SCB:s nya partisympatiundersökning som presenterades på tisdagsmorgonen, och där väljarna har fått svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.

Regeringspartierna (S+MP) hamnar tillsammans på 36,4 procent av rösterna, men med Vänsterpartiet, som ökar till 7 procent av väljarstödet, blir de rödgröna partierna större än allianspartierna, med totalt 43,4 procent av väljarstödet.

SD ökar sitt väljarstöd jämfört med valet 2014.

Småpartier, som inte sitter i riksdagen, backar med totalt 1,5 procenenheter, och får nu totalt 2,5 procent av väljarstödet.

Jämfört man däremot de senaste siffrorna med SCB:s senaste partisympatiundersökning i maj, är skillnaderna i väljarstöd som störst hos M och SD. Moderaterna ökar sitt väljarstöd med hela 4,1 procentenheter jämfört med maj i år. Sverigedemokraterna å sin sida backar med 3,6 procentenheter i novembermätningen jämfört med maj.

 

De här partierna ökar sitt stöd jämfört med valresultatet 2014:

Centerpartiet   7,5 procent (+3,4 procentenheter)

Socialdemokraterna   32,6 procent (+1,6 procentenheter)

Vänsterpartiet   7,0 procent (+1,3 procentenheter)

Sverigedemokraterna   14,8 procent (+1,9 procentenheter)

 

De här partierna får lägre stöd än i valet 2014:

Liberalerna   4,2 procent (-1,2 procentenheter)

Moderaterna   22,2 procent (-1,1 procentenheter)

Kristdemokraterna   3,1 procent (-1,5 procentenheter)

Miljöpartiet   3,8 procent (-3,1 procentenheter)