Resultat i SCB:s partisympatiundersökning. Bild: SCB

SCB-mätning Moderaterna får 18,1 procent och tappar 5,2 procent. Lika mycket som M tappar stiger Centerpartiet som får stöd av 11,3 procent av väljarna. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning som nyss presenterades.

Det har varit mycket tal om Moderaternas ras i opinionen den senaste tiden, och det tappet bekräftas i SCB:s partisympatiundersökning som presenterades under morgonen.

Partiet backar till 18,1 procent och är därmed i princip jämnstora med SD som får 18,4 procent. Centerpartiet ökar med lika mycket som M tappar, och får stöd av 11,3 procent av väljarna. Jämförelsen är i förhållande till valresultatet 2014.

SCB:s undersökning speglar förändringar i opinionen över en längre tid, snarare än snabba svängningar. Deltagarna har svarat på frågan »Vilket parti skulle du rösta på om det varit val i dag?«

Resultatet visar att de tre rödgröna partierna S+MP+V tillsammans får 41,9 procent medan de fyra allianspartierna M+L+C+KD tillsammans får 37,6 procent. Men KD ligger i mätningen under riksdagsspärren, med 3,2 procents stöd hos väljarna.

Socialdemokraterna ökar något jämfört med valresultatet 2014 och får stöd av 31,1 procent av väljarna. Vänsterpartiet ökar också något, till 6,3 procent. MP får 4,5 procent i enlighet med de låga siffror som andra opinionsundersökningar har visat den senaste tiden.