Budget 2019 I dagens budgetomröstning fick den moderata-kristdemokratiska budgeten gehör i riksdagen. Det betyder att Sverige från och med 1 januari styrs med en borgerlig skattepolitik. 

M-KD-budgeten vann över övergångsregeringens i eftermiddagens omröstning. Flera reservationer hade inkommit inför omröstningen och Centerpartiets vann över Liberalernas, Sverigedemokraterna vann över Centerpartiets och M-KD-reservationen vann över SD:S. Det innebar att det också blev M-KD:s budget som ställdes mot övergångsregeringens.

Där alltså M-KD-budgeten vann med röstsiffrorna 153 röster för och 141 röster emot.

Den moderata-kristdemokratiska budgeten innehåller skattesänkningar på nästan 28 miljarder, utökat rut-avdrag och slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften.

Rättsväsende, sjukvård och försvar är tillsammans med kommun och landsting de som får mest i jämförelse med övergångsbudgeten.

Läs mer: Borgerlig budget: 28 miljarder kronor i sänkt skatt

Efter omröstningen var Moderatledaren nöjd med utfallet.

– Det här ger Sverige en bättre ekonomisk politik för nästa år, säger M-ledaren till journalister i riksdagen.

När övergångsregeringen presenterade sin budget sa Magdalena Andersson (S) att det inte var något partis idealbudget, mycket på grund av att övergångsbudgeten inte ska innehålla några partipolitiska förslag. Det innebär att en majoritet av de vallöften som Socialdemokraterna gick till val på inte finns med i den budget som S och MP står bakom.

Där i bland de utlovade miljarderna till kommun och landsting, satsningar på miljö och »familjeveckan«.

Socialdemokraterna valde att inte lägga en egen budget och rösta för övergångsbudgeten i hopp om att Centerpartiet och Liberalerna skulle göra det samma, efter att de tre partierna inlett budgetförhandlingar.

Läs mer: Övergångsbudget: Pensionärsskatten enda löftet som kan bli av

Läs mer: S lägger inte fram eget budgetförslag

Men i måndags meddelade Centern och Liberalerna att de drar sig ur det förhandlade samarbetet och att de enligt praxis kommer rösta först på deras egna budgetpropositioner för att sedan lägga ner sina röster.

M-KD-budgeten har fått kritik för att vara 1 procent av normal omfattning, 28 sidor jämfört med sedvanliga 3000 sidor. Det här föranledde Stefan Löfven (S) har kallat den för »en servettskiss«.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman är även han kritisk. Till Sveriges Radio P1-morgon sa han på onsdagsmorgonen att det kommer krävas en ändringsbudget.

– De här 28 sidorna kommer ingen regering att kunna regera med. En tillträdande regering, oavsett färg, kommer att behöva lägga fram en ändringsbudget, för att få fram en budget som man kan regera med, säger Anders Ygeman i P1-morgon.

Ulf Kristersson (M) kommenterade kritiken på väg in till budgetomröstningen och påpekade att budgeten är tunn för att övergångsbudgeten också är tunn och att det då finns mindre att reagera gentemot. Han har tidigare kallat Stefan Löfvens kommentar som rent nonsens.

– Det är nonsens och det vet han också. Det här är en seriös budget som tar tag i de problem vi har i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Men det är inte bara socialdemokrater som reagerat på M-KD-reservationen som nu gäller. Till Svenska Dagbladet säger bland andra Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet och professor emeritus i internationell ekonomi att M-KD-budgeten inte är lika genomarbetad som övergångsbudgeten, vilket kan orsaka problem för både regeringen och myndigheterna.

– Man kommer att klara av det, men det kommer att uppstå en del problem, säger han till tidningen.

Läs mer: Allt du behöver veta om regeringsbildningen