Bild: Socialdemokraterna/Läsrörelsen.
Bild: Socialdemokraterna/Läsrörelsen.

»När man läser tidningarna så tror man ju att läslovet är något regeringen har hittat på. Men riktigt så är det ju inte.«

I helgen aviserade statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin att regeringen vill göra höstlovet till ett »läslov« – precis som februarilovet benämns som ett sportlov. Syftet med det hela är att främja läsandet.

Men redan för ett år sedan lanserade den ideella föreningen Läsrörelsen tillsammans med närmare 80 parter, bland andra Bonnier och Akademibokhandeln, en kampanj kallad »läslov« – med tanken att förvandla höstlovet vecka 44 till ett läslov.

Bild: Youtube
Bild: Youtube

Bonnierförlagen förklarar i sin animerade kampanjfilm att svenska skolan har två veckolånga lov. »Det ena tar hand om en viktig del av unga människors liv – att röra på sig. Det andra borde ta hand om en annan livsavgörande del – att läsa. Vår idé är att byta namn på höstlovet till läslovet. Låt oss utnyttja den möjlighet som finns här och göra det till en nationell högtid för bokläsning«.

En liknelse som även Stefan Löfven använde i sitt sommartal. »Sedan 40-talet har vi haft ett sportlov på våren. Nu lanserar vi att höstlovet blir ett läslov«, sa statsministern i Vasaparken i söndags.

– Ja, de har väl inspirerats av oss. Både Gustav Fridolin och Alice Bah Kunkhe var med på vårt stora seminarium på Bokmässan förra året, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

Visste ni om att regeringen skulle lägga fram en satsning på ett läslov?

– Nej, det var en överraskning. Men det var vi som myntade begreppet från början.

Vad tycker du om att regeringen använder samma begrepp och retorik som ni?

– Det är roligt, vi trodde inte det var möjligt att döpa om höstlovet formellt sett till läslovet. Men det är ju lite konstigt att regeringen inte berättar att de har haft kontakt med oss eftersom vi har jobbat så mycket med läslov-kampanjen. När man läser tidningarna så tror man att läslovet är något regeringen har hittat på. Men riktigt så är det ju inte.