Bild: Flickr/Bengt Nyman

Beskriver avreglering av apoteksmonopol som framgång i höstbudget. Lyfter fram tveksamma siffror.

Avregleringen av apoteksmonopolet har gett ökad tillgång på läkemedel och målet med avregleringen har lyckats. Det framhåller regeringen i höstbudgetpropositionen. I budgeten står att läsa att ”tillgängligheten till läkemedel har förbättrats genom fler försäljningsställen och förbättrade öppettider”.

Påståendet är dock en sanning med modifikation. Förvisso har fler försäljningsställen tillkommit. Sedan avregleringen trädde i kraft har 317 apotek tillkommit. Av dessa är det dock enbart tre apotek som har etablerats på orter på landsbygden, enligt Statskontorets genomgång. Inte ett enda apotek har tillkommit i vad som definieras som glesbygd.

Från och med i mars 2013 kommer det att vara fritt fram att lägga ned apotek. Apotekskedjan Kronan har redan flaggat för att man kommer att lägga ned apotek på glesbygden nästa år.

Apoteken har dessutom stora svårigheter att leverera medicin inom ramen för 24-timmarsregeln. När Dagens Apotek gjorde en granskning i början av förra året klarade inte en enda apotekskedja av att ge kunderna rätt medicin i tid. Samma år konstaterade Konsumentverket att dubbelt så många patienter som tidigare fick vänta längre.

Varje år får de privata apoteken närmare en halv miljard kronor i extra stöd vid försäljning av utbytbara läkemedel. Samtidigt slussar flera stora apoteksbolag miljontals kronor till ägarbolag i skatteparadis.

När SVT i september i år gjorde en granskning av tillgång till läkemedel visade det sig på nytt att det var svårt att få tag på rätt medicin i tid.
– Jag har sex olika läkemedel. Har jag riktig otur får jag gå runt till sex apotek för att få tag på min medicin, och det är ju inte rimligt, sa Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, till SVT.