Eva Nordmark, TCO och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. Bild t.h: Jenny Lindahl

HÖSTBUDGET Från mitten av nästa år ska avgiften för medlemskap i fackförbund kunna dras av på skatten. Den budgetnyheten presenterade Vänsterpartiet i dag.

Tio år efter att den tidigare alliansregeringen tog bort avdragsrätten ska det återigen gå att göra avdrag på medlemsavgift till fackförbund.

Det är Vänsterpartiet som i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom reformen, som enligt partiet kommer att ge en undersköterska som tjänar 27 000 kronor i månaden 1 300 kronor tillbaka om året.

– För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Reformen beräknas kosta 2,67 miljarder årligen (beräknat på att antalet fackmedlemmar ligger på samma nivå som i dag), och ska gälla från 1 juli nästa år. Skattereduktionen innebär att den som betalar mer än 400 kronor per år i fackavgift kommer att få tillbaka 25 procent av kostnaden i slutet av året.

Eftersom arbetsgivare får göra avdrag på sina medlemsavgifter i arbetsgivarorganisationerna innebär den här förändringen en förbättrad maktbalans på arbetsmarknaden, enligt Vänsterpartiet.

Från fackligt håll får förslaget timmen upp:

»Facklig seger i årets budget« skriver LO i en kommentar på sin Facebook-sida.

»Partsmodellen bygger på att såväl arbetsgivare som arbetstagare är organiserade. Ju mer det kan underlättas, desto bättre« säger Eva Nordmark, ordförande TCO i en kommentar till förslaget.

 

Samtidigt som skatteavdraget på fackavgiften återinförs slopas också en karensdag i a-kassan, så att det blir sex istället för dagens sju karensdagar. Den förändringen väntas kosta runt 60 miljoner kronor årligen.