Foto: Anders Wiklund / TT

ALLIANSUTSPEL Alliansen har enats om att gemensamt försöka stoppa tre skattehöjningar. Regeringen dömer ut agerandet som oansvarigt, men ger inga besked om huruvida några förslag kommer att dras tillbaka.

De tre skatterna som alliansen vill stoppa är flygskatt, nya regler för fåmansföretag, så kallade 3:12-regler, och förslaget om ändrad brytpunkt för att betala statlig skatt.

De fyra allianspartierna lade under torsdagen fram ett så kallat »särskilt yttrande« i riksdagens finansutskott. Enligt SvD skriver partierna att de är beredda att agera i riksdagen för att stoppa de tre utpekade skatterna »till exempel i form av en missförtroendeförklaring«.

Genom ett misstroendevotum kan riksdagen tvinga en minister eller regeringen att avgå. Då skatteförslagen planeras ingå i regeringens höstbudget är det i första hand finansminister Magdalena Andersson som berörs av ett eventuellt misstroendevotum, men enligt KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed kan fler statsråd beröras. Då kan det bland annat handla om näringsminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– De har sommaren på sig att dra tillbaka skattehöjningar och komma med ett bättre förslag, säger Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna till SVT Nyheter.

Enligt Ulf Kristersson är det upp till regeringen om det blir regeringskris i höst eller inte.

– De kan enkelt undvika kaos genom att lägga en budget som riksdagen kan tolerera. Jag tror att de kommer ta sitt förnuft till fånga, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommenterade alliansens besked under en presskonferens klockan 12. Men de ville inte ge några besked om huruvida de kommer att dra tillbaka några av skatteförslagen, som nu är ute på remiss hos lagrådet.

– Hur vi kommer att agera lämnar vi besked om när vi lägger fram budgeten på riksdagens bord, sade Magdalena Andersson.

Både hon och Per Bolund beklagade att regeringen väljer att frångå den »samlade budgetprocessen« och därmed riskera att skapa »budgetkaos«, med finansministerns ord.Särskilt riktade hon sin kritik mot Moderaterna.

På en fråga från en journalist om huruvida hon kan tänka sig att prata med partier över blockgränsen för att göra upp och ta sig ur den här situationen svarade Magdalena Andersson:

– Min dörr har alltid varit öppen, och det fortsätter den att vara.

Alliansens sätt att agera nu har ingen motsvarighet tidigare har i svensk politik, enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det här har aldrig gjorts förut, så jag tror att varken regeringen eller allianspartierna vet hur det här kommer att sluta, kommenterar Fredrik Furtenbach under en livesändning på Sveriges Radios webb.

Alliansens förslag ska enligt SvD ha arbetats fram utan förhandlingar med Sverigedemokraterna. SD har tidigare uppgett att man är villig att backa alliansen i skattehöjningsfrågan.