Foto: Flickr/Alliansen Illustration: White Tengbom Team
Foto: Flickr/Alliansen Illustration: White Tengbom Team

Regeringen Reinfeldt försökte övertala Alliansen i Stockholmslandstinget att avstå från affären med Nya Karolinska sjukhuset, rapporterar SvD

När Alliansen i Stockholms landsting förberedde att genomföra finansieringen av Nya Karolinska Solna, åren 2008-2010, fick de gång på gång hård kritik av den då sittande regeringen Reinfeldt, trots att sjukhuset inte var regeringens angelägenhet, avslöjar SvD.

Den oprövade finansieringsmetoden OPS, offentlig-privat samverkan, har lett till att kostnaderna för sjukhuset kraftigt skjutit i höjden, något som Dagens Arena tidigare skrivit om. Nu är kostnaderna uppe i 61 miljarder kronor, vilket motsvarar hela landstingets budget för 2016. Företaget Skanska står för byggnation, utrustning och drift fram till 2040, och privata bolags räntekostnader är högre än när offentligheten lånar pengar.

Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd blev flera gånger uppkallad till finansdepartementet i försök att avskräcka henne att gå igenom med OPS-metoden. Tonen i dessa möten ska ha varit hård och utpressande.

Catharina Elmsäter-Svärd har vid tidigare intervjuer förnekat denna kontakt mellan de två instanserna. Nu medger hon att de höll möten, men hennes version av dem är däremot annorlunda.

– Regeringen ville försäkra sig om att projektet inte kunde vara störande i den kommande valrörelsen. På finansdepartementet vill man aldrig ha några OPS-projekt, men jag delar inte uppfattningen att regeringen avrådde oss, säger Catharina Elmsäter-Svärd till SvD.

OPS-finansiering har främst använt i länder där den offentliga sektorn inte får låna pengar på marknaden. I Storbritannien har den experimentella finansieringen också använts för sjukhusbyggen, med katastrofala resultat.

Enligt NKS-avtalet så finns det möjligheter att omförhandla finansieringsmöjligheterna. Socialdemokraterna skrev för en vecka sedan i ett pressmeddelande att man vill att landstinget påbörjar dessa förhandlingar. Dels för att spara på ränteförluster, dels för att förhindra att resten av vården i Stockholms län blir lidande när pengarna går till NKS. Avtalet ger dessutom Skanska ensamrätt att sköta driften fram till 2040, något som gör det svårt att avgöra om driftkostnaderna är rimliga.

Skulle en överenskommelse inom landstinget inte vara möjlig, hotar Socialdemokraterna med att häva avtalet helt. Partiet har inlett en granskning för kostnaderna vid en eventuell omförhandling jämfört med att hålla fast vid avtalet.

De sittande allianspartierna har inte varit intresserade av omförhandlingarna, men eftersom Sverigedemokraterna och de rödgröna oppositionspartierna är positivt inställda för förslaget, lär omförhandlingarna gå igenom. Ett argument mot omförhandlingarna är att Skanska kan kräva en ersättning för ändringen, något som Socialdemokraterna menar inte väger upp mot fördelarna med att göra om avtalet.

Skanskas vice vd Mats Williamson anser inte att en omförhandling skulle vara ett avtalsbrott, även om han är emot förslaget.

– Avtalen är ju konstruerade så att kunden har en ensidig rätt att begära omförhandling och så är det även i det här fallet. Och det finns ju reglerat i avtalet hur vi ska ersättas om detta sker. Men ett perspektiv är att fördelarna med OPS för kunden har ju inte kommit än, det är vi som tar risken för att allt ska fungera och att då avbryta nu verkar inte så smart, säger Mats Williamson till SvD.