UTSTATIONERING Regeringen vill att fler utländska medborgare som arbetar tillfälligt i Sverige ska betala skatt. Ett lagförslag är ute på remiss, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt dagens regelverk kan utländska arbetare undvika att betala skatt i Sverige om de arbetar för utländska bemanningsföretag. Detta vill regeringen ändra på och har skickat ut ett förslag på remiss.

– Förslaget innebär att fler ska betala skatt i Sverige men också att vi ska ha bättre koll på vilka som arbetar här, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

Lagändringen skulle innebära att det är beställarens hemvist som avgör vart den anställde betalar skatt, inte arbetsgivarens. Regeringen hoppas att detta ska leda till en rättvisare konkurrens mellan utländska och svenska företag.

2016 befann sig i genomsnitt 7000 utstationerade arbetare i Sverige varje månad. Hälften av dessa jobbade i byggsektorn. Magdalena Andersson tror inte att förslaget  skulle innebära ett hinder utländska arbetare.

– Om vi ska hålla byggtakten uppe så behöver vi människor från andra länder som kommer och jobbar.

Regeringens förslag har tagits fram av Skatteverket och är planerat att träda 1januari 2019. Enligt finansministern kan förslaget innebära 300 miljoner kronor extra i skatteintäkter.