Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden tas också upp i motioner till S-kongressen.

Ilmar Reepalu har fortfarande stöd som socialdemokratisk företrädare, trots att han står bakom Sverigedemokraternas förslag om temporärt medborgarskap. Men utspelet omöjliggör debatten han är ute efter.

Ilmar Reepalus utspel om temporärt medborgarskap, på eftermiddagen under socialdemokratins svarta fredag 7 oktober, saknar stöd i partiet. Förutom den rättspolitiske talespersonen Morgan Johanssons initiala intresse för Reepalus idéer (som Johansson kollade av med partiledarstaben), är det avslag som gäller. De enda som uttalat sig odelat positiva är Sverigedemokraterna, som tidigare fört fram liknande förslag.

Symbolvärdet är stort. Reepalu är en av Sveriges högst placerade socialdemokrater – han är andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL) och kommunalråd i Malmö. Kan man ha den positionen och samtidigt företräda idéer som står i bjärt kontrast till den officiella partilinjen?

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin – den person som vanligen ryter till om det behövs rättning i leden – vill inte prata med Dagens Arena om saken.

Andra socialdemokratiska företrädare och storstadspolitiker, bland dem SKL-styrelsekollegorna Tomas Rudin (oppositionsborgarråd i Stockholm) och Annelie Hulthén (kommunalråd i Göteborg), vill inte heller uttala sig. Rudin låter hälsa via sin pressekreterare att inte tycker att han är insatt i frågan.

Den enda som vill säga något om Reepalus roll är Heléne Fritzon, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Vad tycker du Ilmar Reepalus idéer om medborgarskap?
– Jag ställer mig helt bakom partilinjen i den här frågan.

Är Ilmar Reepalu lämplig som central företrädare för Socialdemokraterna?
– Det är han absolut. Det han ger uttryck för är en verklig bild ifrån sin kommun och sin stad. Nu pekar han på möjliga lösningar, och den diskussionen måste fortsätta. Jag kan inte instämma i det han säger, men han pekar på en fråga som kräver politiska lösningar.

I söndagens Agenda i SVT menade Reepalu att han har blivit missförstådd, men han höll samtidigt fast vid grundtanken. Reepalus argument är att ingen annan, exempelvis justitieminister Beatrice Ask (M), kommer med konstruktiva förslag, och att diskussionen måste föras. ”Småkillar springer runt med skarpladdade vapen”, sa han.

Samtidigt finns det forskning som visar på vad som fungerar.

Dagens Arena gjorde en intervju med Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, samma dag som Reepalus utspel. Sarneckis svar lyder som följer:
– Det här kommer man åt genom de traditionella välfärdspolitiska reformerna som går ut på att folk får jobb och har hyggliga bostäder och så vidare. Gäng skapas i storstadens ghetton när det inte finns andra alternativ att leva. Och det är ju också vad sossarna brukar säga i dessa sammanhang.

Det finns en ironi i Reepalus hantering av de problem han upplever i Malmö. Hans parti tycker uppenbart att han är en stark företrädare – ingen kräver eller antyder behov av hans avgång. Men genom medieutspel gör han sig omöjlig för andra socialdemokrater att associeras med, åtminstone tills vidare. Forskarsvaren på hans frågor låter som klassiskt socialdemokratiskt tankegods. Men den socialdemokratiska diskussionen kring hur de kända lösningarna ska implementeras uteblir.