Markus Pettersson FOTO: Transport/Martin Engström

TRANSPORT Markus Pettersson är redo att kandidera till ordförandeskapet i Transport. Nu ska den tidigare förbundssekreteraren stilla stormen som blåst i fackförbundet.

– Vi behöver lugn och ro och fokusera på det vi finns till för – att skapa ett anständigt samhälle och schysta villkor på arbetsmarknaden för våra medlemmar, säger Markus Pettersson.

När han i mars tog över som tillförordnad ordförande för Transport, var fackförbundet i brygga. Uppgifter om den avgående ordföranden Lars Lindgrens spritnotor, resor och lägenhet hade skapat svarta rubriker i pressen. Markus Pettersson beskriver sin första tid som tf. ordförande som turbulent, mycket fokus har gått till att återskapa lugnet i organisationen.

– Det som hänt är ingenting som gynnat våra medlemmar, eller arbetarrörelsen som helhet. Det är inget att hymla om att det blir en spänning i organisationen, samtidigt måste vi orka ta ansvar och blicka framåt.

Den fackliga banan inleddes i Malmö. Markus Pettersson lastade lastbilar på ett tryckeri och engagerade sig Grafiska fackförbundet (numera del av GS-facket). 2005 rekryterades han som utredare till Transport och sedan fem år tillbaka har han suttit i förbundsstyrelsen, som som förbundssekreterare, tillika förste vice ordförande.

– Jag har varit här i tolv år nu. Vad som motiverar mig till jobbet är att jag tror på vår fackliga idé. Att det fortfarande är det bästa sättet att skapa ett anständigt samhälle och se till så att människor får ett schyst och bra liv.

Förutom stormarna som varit inom förbundet, är Transport ett fackförbund med särskilt stora utmaningar. Lastbilschaufförer utsätts för lönedumpning från andra europeiska åkerier, och cykelbud kör för löner långt under minimum i Sverige.  Arbetarrörelsen i såväl Sverige som Europa befinner sig i en brytningstid, menar Markus Pettersson; arbetsmarknaden liknar den som fanns när förbundet först grundades runt förra sekelskiftet.

– Vi måste vara självkritiska när vi tar oss an de här nya utmaningarna. Utfallet av de här diskussionerna kommer att definiera hur vi lyckas bygga en stark rörelse igen, eller om vi står inför en ännu tuffare tillvaro.

– Jag tror att vi har en unik möjlighet att återigen skapa ett anständigt samhälle som är format utifrån vår fackliga idé. Vi måste möta den nya världen på samma sätt som vi mötte den en gång i tiden, men med nya verktyg. Vår uppgift är densamma, att organisera oss och säkra våra villkor i kollektivavtal, men just nu används teknikutvecklingen för att underminera våra villkor, säger Pettersson.