Foto: Flickr
Foto: Flickr

Svårt psykiskt sjuka skrivs ut till ett liv på gatan. Individuell vårdplanering saknas ofta, vilket gör att många blir lämnade i sticket.

Både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen säger att det ska göras en individuell vårdplanering för psykiskt sjuka patienter när de skrivs ut. Men det görs många gånger inte. I stället förpassas många personer till ett liv på gatan, rapporterar Sydsvenskan.

– Man överger den kanske mest utsatta gruppen i hela samhället, säger Harald Wilhelmsson, ordförande i schizofreniföreningen i Skåne, till Sydsvenskan.

Både patienter och anhöriga i Malmö vittnar om svåra förhållanden för psykiskt sjuka patienter. Många gånger finns ingen plan för bostad eller meningsfull sysselsättning, vilket leder till att många hamnar på härbärgen, vandrarhem, campingplatser eller tvingas leva som uteliggare.

Psykiatrisamordnare för SKL känner igen sig i de anhöriga och patienternas beskrivning och anser att den behandlingen av patienter är oacceptabel.

Sven-Erik Andersson är verksamhetschef för psykiatrin i Malmö och känner däremot inte igen att patienter skulle ha blivit utskrivna utan vårdplanering.

– Nej, vi lämnar ingen vind för våg. Däremot kan det bli ett boende på härbärge och det är inget vi vill, men tyvärr saknas det ju tillräckligt med gruppboenden i Malmö stad, säger han.