Bild: stock.xchng

Kvinnor med självskadebeteenden placeras med våldsbrottsdömda män på rättspsykiatriska kliniker, enligt kvällens Uppdrag Granskning. Viktigt, men det kan ge en något missvisande bild, enligt föreningen Shedo.

Unga kvinnor med självskadebeteende har placerats för tvångsvård tillsammans med män som är dömda för våldsbrott på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, bland andra Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailović.

Dessutom har olagliga vårdmetoder använts mot de unga kvinnorna, som kan innebära att armarna gipsas eller sätts i skenor för att förhindra självskador. Det framkommer i kvällens Uppdrag granskning.

Att ämnet uppmärksammas är inte odelat positivt, enligt Hannah Parnén, pressansvarig för föreningen Shedo som arbetar för en bättre vård för patienter med självskadebeteende.

– Det är bra att ämnet lyfts, för det måste till en förändring. Men det kan bli missvisande om bilden blir att alla med självskadebeteende hamnar på rättspsykiatriska avdelningar. Jag hoppas att man förbättrar all psykiatri, säger hon.

Enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT*, placerades under förra året 15 kvinnor från åtta landsting på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, tillsammans med våldsdömda brottslingar med allvarliga psykiska störningar

– Det är viktigt att jobba brett med självskadebeteendefrågan, men det största problemet är inte att vissa tjejer hamnar på rättspsykiatriska avdelningar, utan att det inte finns tillräckligt med resurser för behandling, säger Hannah Parnén.

När läkare hänvisar till säkerheten som grund för att patienter får psykiatrisk tvångsvård, är det ofta ett eskalerande självskadebeteende på grund av utebliven behandling som orsakat situationen. Hannah Parnén menar att det i vissa fall kan dröja upp till två år innan patienten får behandling. En annan brist är psykiatrins bemötande av människor med självskadebeteende.

– Det behövs ett särskilt engagemang och intresse för den här patientgruppen och inte minst skolan är en viktig plats att plocka upp signaler. Elevhälsan behöver på många skolor både utökas och koncentrera sig på elevernas psykiska mående.

*LPT är till för att skydda både den som är psykiskt sjuk och omgivningen. Det är ett allvarligt ingrepp i integriteten att tvångsvårdas, och är en åtgärd som används restriktivt. Den tas i bruk exempelvis när en person är psykotisk, självmordsbenägen eller har självskadebeteende.