Jerzy Sarnecki

Att skärpa straffet för grov våldtäkt är mest ett slag i luften, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki. ”Problemet med våldtäkt är inte straffet, utan att så få blir dömda”, säger han.

Regeringen vill skärpa straffet för de grövsta våldtäkterna och införa en ny brottskategori: ”Synnerligen grov våldtäkt”. Men enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är utspelet mest en politisk markering som inte kommer få någon praktiskt betydelse.

– Det stora problemet i Sverige är inte att vi straffar för milt för våldtäkt. Vårt stora problem är att så ytterst få våldtäkter straffas. Där kommer inte den här reformen att hjälpa, där måste vi ha helt andra åtgärder, säger han till Dagens Arena.

I stället vill Jerzy Sarnecki se en förbättring i utredningar kring våldtäkt och betydligt bättre stöd till de kvinnor som anmäler att de blivit våldtagna eller utsatta för andra övergrepp. Han tror att lagförslaget snarare är ett sätt att visa på handlingskraft som politiskt parti.
– Jag tror att man gör det här som en symbolisk handling. Man vill signalera: Det här tycker vi jävligt illa om och därför höjer vi straffen, säger han.

Enligt Jerzy Sarnecki är det allmänt känt att det i brottsförebyggande syfte är ganska meningslöst med straffskärpningar. Det är svårt att avskräcka människor från handlingar som våldtäkt eftersom de oftast begås utan beräknad planering.
– Det är väldigt sällan vi har figurer som Hagamannen som begår en serie våldtäkter. Det är för det mesta enskilda brott som det är frågan om, säger han.

Jerzy Sarnecki menar att det går en trend i att höja straff, särskilt inom våldsbrott. Han tycker att debatten om våldtäkt är ofta förs på felaktig grund. Enligt honom finns det en felaktig föreställning om att våldtäkter ökar kraftigt och blir grövre, medan det i själva verket är vår lagstiftning och vår syn på våldtäkt som förändras.