Foto: Linus Hallgren
Håkan A Bengtsson

Det var ett historiskt misstag, signerat Fredrik Reinfeldt, att avskaffa värnplikten. Nu pekar allt mot att den återinförs. Nästa steg bör vara även en medborgartjänst.

Nu har utredningen om »försvarets framtida personalförsörjning« lämnat sitt betänkande. Den pekar mot att värnplikten återinförs. Utredaren Annika Nordgren Christensen (med bakgrund i Miljöpartiet) överlämnade i går förslaget till försvarsminister Peter Hultqvist. Jag vet inte om man kan tala om ett beställningsverk. Men att förslaget faller i god jord på Försvarsdepartementet står utom allt tvivel.

Förslaget verkar nu ha stöd även från det största oppositionspartiet. Moderaternas Hans Wallmark förklarar nu att »man måste vara öppen för både förslagen och problembeskrivningen i utredningen. Det gör att vi utesluter ingenting«.

Uttalandet är på sätt och vis uppseendeväckande. Och en smula pikant,

Det var en moderatledd regering som en gång drev igenom värnpliktens avskaffande.

Det beslutet har skadat Sverige på flera olika sätt. Dels har omställningen i sig kostat skattebetalarna enorma summor. Utan att leverera försvarsförmåga. Det är i dag stora luckor i bemanningen. Det yrkesförsvar som skulle komma i det gamla värnpliktsbaserade försvarets ställe är kort sagt ett misslyckande. Omställningen från efterkrigstidens försvarsindustriella koloss var i och för sig nödvändig. Problemet var att barnet kastades ut med barnvattnet. Försvaret har i Sverige haft en bred medborgerlig förankring just genom värnplikten. Nu sällade sig Sverige till de länder som skulle bygga upp en yrkesarmé. En principiellt sett mycket tveksam modell. Vilket historien ger många vittnesbörd om.

Att beslutet fattades med några få rösters övervikt i riksdagen gör saken än mer upprörande. Den här typen av för landet avgörande säkerhetspolitiska beslut bör fattas med brett stöd i riksdagen. En förklaring kan vara att borgerligheten under Fredrik Reinfeldt satte en ära i att utnyttja blockpolitiken och alliansens makt för att sidsteppa oppositionen i alla lägen.

Kanske var det också fråga om en osynlig allians mellan gamla libertarianer (som Anders Borg) inom högern kombinerad med den historiska motviljan mot försvaret inom vänstern och de gröna? Det finns också i dagens individualistiska värld en motvilja mot plikt i alla dess former. Många trodde väl också att det relativa säkerhetspolitiska lugn som rådde efter murens fall skulle vara för evigt. Och att vi därför kunde krympa vårt försvar. Och sedan var det nog många hoppade jämfota över att staten skulle kunna spara stora belopp.

Att Sverige på så undermåliga grunder kunde genomföra ett sådant försvarspolitiskt systemskifte är i sig oroväckande. Detta var kort sagt ett gigantiskt historisk misstag som bär Fredrik Reinfeldts signatur. Efter bara några få år lär Sverige nu byta modell igen!

Men nu behöver debatten breddas. Det kommer att bli svårt att motivera att ett fåtal ungdomar ska göra militärtjänst och de flesta andra inte. En återgång till efterkrigstidens värnplikt där nästan alla (män) kallades in är inte aktuellt.

För något år sedan tog en grupp inom Arena fram ett förslag om en medborgartjänst där värnplikt skulle kunna vara en del. Men även inrymma möjligheter utbildning i till exempel civilförsvar och krisberedskap. Andra har förslagit att möjligheten till praktik i exempelvis vården. Inte minst eftersom välfärden behöver rekrytera så många framgent.

Förmodligen kommer förslaget om en återinförd värnplikt att klubbas inom kort. Nästa steg borde vara att utreda även frågan om att införa någon form av medborgartjänst ­­– eller samhällstjänst.