Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt CornishFörsäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish

Över 86 000 utförsäkrade

Dela

Sedan regeringen införde det nya sjukförsäkringssystemet år 2008 har mer än 86 000 personer utförsäkrats.

Fram till april i år har 86 000 personer utförsäkrats från sjukförsäkringen. Det motsvarar lika många som bor i Växjö kommun. Sjukförsäkringen är en av den borgerliga regeringens mest kritiserade reformer.

När alliansregeringen införde de nya sjukreglerna var tanken att personerna skulle ha rehabiliterats och fått jobb innan de nådde den bortre tidsgränsen. Så blev nu inte fallet. Många av de sjuka som utförsäkras har komplexa diagnoser. Tidigare siffror har också visat att många av de som utförsäkras fallit helt utanför systemet efter sjukförsäkringen.

Regeringen slog sig länge för bröstet för att man skulle lyckas sänka sjuktalen med den nya sjukförsäkringen. Men siffrorna är numera uppe i samma nivå som innan reformen infördes.

Som sjukförsäkringen ser ut utförsäkras man efter 941 dagar med sjukpenning och ska då gå över till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

I juli i år fanns 355 732 personer i sjuk- eller aktivitetsersättning. Alla mellan 30 och 64 år som troligtvis aldrig kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning, har rätt till sjukersättning. Personer mellan 16 och 24 år får aktivitetsersättning om de förmodligen inte kommer att kunna arbeta heltid på minst ett år på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Aktivitetsersättningen stod i juli 2014 för runt 10 procent i sjukförsäkringen och sjukersättningen för resterande 90 procent.

Sjukersättningen grundas på personens tidigare inkomst, med ett tak på drygt 213 000 kronor per år. Den grupp som finns i sjukförsäkringen är relativt homogen och majoriteten har länge stått utanför arbetsmarknaden, enligt Inspektionen för socialförsäkringen. För de personer som har haft väldigt låg eller ingen inkomst finns en garantiersättning på 106 560 kronor per år, alltså 8 880 kronor per månad.

I Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, som följer när en person uppnått max antal dagar i sjukförsäkringen, är ersättningen 223 kronor per dag för de som inte har rätt till arbetslöshetsförsäkring. Denna insats pågår under tre månader med syftet att avgöra om deltagaren ska gå ut i arbetslivet, till andra insatser eller tillbaka till sjukförsäkringen.

11 kommentarer

 1. Tobias - 19 augusti, 2014

  Problemet med Fredrik Reinfeldt är att han inte har något.
  Han har just nu bara ursäkter.

  Men angrepp på arbetsskadade, sjuka och arbetslösa hör inte hemma i en demokrati.

  Då spelar vilka åsikter som ligger bakom ingen roll. Det är lika oacceptabelt oavsett vilket. Detta är något vi måste värna om. Men det bygger på att alla ska kunna känna sig trygga. För den som gillar demokrati, och det gör som tur är nästan alla. ”Arbetslinjen” och utslagningen av arbetsskadade, arbetslösa och sjuka är ett hån mot alla människor och direkt kontraproduktivt. Det ökar, inte minskar, avståndet mellan väljare och folkvalda.

  Utslagningen ger mer våld i alla dess former och leder till fler väljare blir desperata, sjukare och deprimerade fler som hamnar i utanförskap och större fysiskt avstånd till politiker och beslutsfattare.

  Är det så vi vill ha det?

  Nej. Men det tänkte tyvärr inte valstrateger och politiker på i dessa dagar eller i framtiden på. Detta är viktigt att komma ihåg efter 8 år av dåligt politiskt styre och nepotism och skandaler. I alla dess former.

 2. jan-erik eriksson - 20 augusti, 2014

  har själv varit sjukskriven i5 år vart utförsäkrad efter 3 år, då ska man gå till banken och få utdrag för 3 månader bakåt, då hade jag 400 över existensminimum enligt sociala ´, fick jävlas med elverket banken och allt, hade jag inte haft släktingar så hade allt gått åt skogen, nu är det inte alla som har en sån tur. men kommer man hit som flykting så får man mat o husrum från första dan, dra åt helvete

  • Inger - 24 augusti, 2014

   Naturligtvis är det helt orimligt att folk kan bli utförsäkrade från den obligatoriska försäkringen som ska ligga till grund för tryggheten och välfärden i samhället.
   Men det är inte flyktingarna du ska rikta din ilska mot, utan regeringen. Det är ju den som fixat det så bra för sig och sina polare, att det löneutrymme som löntagare avstod för att få trygghet vid sjukdom och arbetslöshet nu används för RUT och ROT och sänkt restaurangmoms. Kaklade badrum, privata bartenders och stöd till McDonalds istället för löntagares trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Det är djupt orättfärdigt. Kolla Håkan Juholts facebooksida! Jag är dock inte säker på att (s) kommer göra så mycket åt det, tyvärr – om inte det blir tillräckligt många röster för de övriga rödgrönrosa partierna.

 3. susana - 20 augusti, 2014

  Själv är jag allvarligt sjuk dedan 14 tvingaste ut trotts läkaren s varningar angående min hälsotillstånd jobba in ett år inkomst till 365 000 arbetat på
  Bemannings företag och har bara rätt till 11000 tusen i sjuklpenning fet är mina 80% av 365 pga te tog 6 månader för stt faställa min årsinkomst och dom sa upp pga den långa sjuk perioden är det rätt stt vi skall ha det så att sjuka måste gå på morfin för att kunna arbeta och sen när du har pajat iho så har fu inte rätt att få ut dina 80% som fu har arbetst i hop med myvket gråt och starka mediciner för att kunna ta dig till jobbet

  Det är mina 80

 4. Marie - 29 augusti, 2014

  Gruppen som hamnar ikläm!

  Hej du kära Sverige!

  Har alltid velat göra rätt för mig, så till vida pass att jag har betalat Tv-licens sedan jag flyttade hemifrån vid 16-års ålder.

  Jaja, jag fick barn bara året efter och hoppade således av gymnasiet. Var hemma de första åren med mina barn, utan något vårdbidrag.

  Men sedan kliade det i mig och jag ville dra mitt lass till samhället. Vad göra? Hm ung mamma utan utbildning mitt i en lågkonjuktur. Det var bara att sätta sig på skolbänken och skaffa sig en utbildning. 6 år senare var jag stolt men ack så trött utbildad maskiningenjör. Lärarbristen inom de tekniska ämnena var då liksom nu stor och jag fick ett erbjudande på en gymnasieskola om att arbeta som tekniklärare. Ok inte riktigt vad jag tänkt mig, men alla lov och dricka kaffe låter ju bra.

  Efter tre månader insåg jag att detta var mitt kall, som man sa förr. Jobbade på och läste samtidigt upp min lärarkompetens. Jobbade 100% och pluggade 50% i fyra år…

  Bang!!! Där stod väggen som ett brev på posten. Äh vila lite nån månad och så på det igen. Bit ihop är väl ingen slöfock heller. Höll i ett år. Bang! Väggen igen, hm vilade i tre månader den här gången.

  Sedan har vi ju den andra delen. Du vet, privat och familjelivet. Allt rasade och skilsmässan var ett faktum. Ok bara bit ihop och kämpa på. Andra har ju klarat det,,, eller?

  Ett år efter skilsmässan stod väggen där igen, i blåmålad betong. Ingen väg förbi eller runt. Mattheten i kroppen, min stora stolthet, min hjärna lade av. Allt bara stannade. Tårar, känsla av värdelöshet och misslyckande var allt som fanns kvar.

  Försök att vila, återhämtning, var försiktig, kroppen klarar inte mer nu. Läkare och nära och kära gjorde allt för att stödja och hjälpa mig. Ekonomin skulle ju inte drabbas, jag hade ju betalt min skatt i alla år och alltid varit med i facket och à-kassan.

  Men något hade hänt med mina inbetalda försäkringar. De pengar som jag skulle ha fanns knappt kvar längre. Min försäkring hos Försäkringskassan gjorde att jag förlorade 6000 kronor varje månad jag var sjuk. 6000 kronor för att gå hemma och lata mig? Vad skulle jag göra? Vad kunde jag göra? Inget skulle det visa sig. Fick rådet att om igen bita ihop och arbeta igen. Gick inte så bra… Sitter nu i det läget att jag blivit utförsäkrad. Ok men det ordnar väl sig, eller? Jag har ju betalat à-kassan även när jag var sjuk.. Jo visst. När första utbetalningen kom, visade det sig att jag förlorar ytterligare 6000 kronor…

  Men jag måste ju kunna få hjälp! Inget bostadsbidrag eller annat stöd finns att söka från försäkringskassan. Då får jag väl gå till soc då. Men du har ju ett pensionssparande här. Jag kan inte röra de pengarna föraren jag fyller 55, finns kontrakt på det. Låna av dina vänner och du kan strunta i att betala hyran i 9 månader innan polisen avhyser dig. Kan inte hjälpa dig att betala dina räkningar eller lån….

  Så kronofogden och bostadslöshet kan bli min framtid. För att jag har den stora fräckheten att inte blivit frisk i tid.

  Välkommen till verkligheten för oss sjuka, arbetslösa lata djävlar!

  • Evalotta - 30 augusti, 2014

   Mycket välbeskrivet Marie. Posta detta till alla medier nu du kan komma på nu, det ska upp före valet. Detta är den viktigaste frågan. Ut med det till alla stora tidningar, dagens eko m.m. Sänd det överallt.Till alla du kan komma på, också politiker. Detta är Sverige, alla behöver få informationen. Nu måste det sättas fokus på allt som skett. Sverige är i en så stor depression

 5. Edit - 10 september, 2014

  Man läser och hör om den ena horror storyn efter den andra där människor blir utförsäkrade och ska stå till AF:s förfogande trots allvarlig sjukdom, läkarintyg att man inte kan återgå till arbete, under behandling (cancersjuk) mm mm mm. Fullständigt horribelt och djupt kränkand! Gäller naturligtvis inte politiker som kan betala för privat vård. Har vi fått läsa eller höra om någon utförsäkrad politiker?
  Vi är på väg åt helt fel håll med alliansregeringen. Hoppas det blir ändring från och med detta valet!
  Tycker också som Evalotta att du ska skicka ditt inlägg överallt, även faktaprogram i TV och alla politiker.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016