Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt CornishFörsäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish

Över 86 000 utförsäkrade

Dela

Sedan regeringen införde det nya sjukförsäkringssystemet år 2008 har mer än 86 000 personer utförsäkrats.

Fram till april i år har 86 000 personer utförsäkrats från sjukförsäkringen. Det motsvarar lika många som bor i Växjö kommun. Sjukförsäkringen är en av den borgerliga regeringens mest kritiserade reformer.

När alliansregeringen införde de nya sjukreglerna var tanken att personerna skulle ha rehabiliterats och fått jobb innan de nådde den bortre tidsgränsen. Så blev nu inte fallet. Många av de sjuka som utförsäkras har komplexa diagnoser. Tidigare siffror har också visat att många av de som utförsäkras fallit helt utanför systemet efter sjukförsäkringen.

Regeringen slog sig länge för bröstet för att man skulle lyckas sänka sjuktalen med den nya sjukförsäkringen. Men siffrorna är numera uppe i samma nivå som innan reformen infördes.

Som sjukförsäkringen ser ut utförsäkras man efter 941 dagar med sjukpenning och ska då gå över till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

I juli i år fanns 355 732 personer i sjuk- eller aktivitetsersättning. Alla mellan 30 och 64 år som troligtvis aldrig kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning, har rätt till sjukersättning. Personer mellan 16 och 24 år får aktivitetsersättning om de förmodligen inte kommer att kunna arbeta heltid på minst ett år på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Aktivitetsersättningen stod i juli 2014 för runt 10 procent i sjukförsäkringen och sjukersättningen för resterande 90 procent.

Sjukersättningen grundas på personens tidigare inkomst, med ett tak på drygt 213 000 kronor per år. Den grupp som finns i sjukförsäkringen är relativt homogen och majoriteten har länge stått utanför arbetsmarknaden, enligt Inspektionen för socialförsäkringen. För de personer som har haft väldigt låg eller ingen inkomst finns en garantiersättning på 106 560 kronor per år, alltså 8 880 kronor per månad.

I Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, som följer när en person uppnått max antal dagar i sjukförsäkringen, är ersättningen 223 kronor per dag för de som inte har rätt till arbetslöshetsförsäkring. Denna insats pågår under tre månader med syftet att avgöra om deltagaren ska gå ut i arbetslivet, till andra insatser eller tillbaka till sjukförsäkringen.

11 kommentarer

 1. Tobias - 19 augusti, 2014

  Problemet med Fredrik Reinfeldt är att han inte har något.
  Han har just nu bara ursäkter.

  Men angrepp på arbetsskadade, sjuka och arbetslösa hör inte hemma i en demokrati.

  Då spelar vilka åsikter som ligger bakom ingen roll. Det är lika oacceptabelt oavsett vilket. Detta är något vi måste värna om. Men det bygger på att alla ska kunna känna sig trygga. För den som gillar demokrati, och det gör som tur är nästan alla. ”Arbetslinjen” och utslagningen av arbetsskadade, arbetslösa och sjuka är ett hån mot alla människor och direkt kontraproduktivt. Det ökar, inte minskar, avståndet mellan väljare och folkvalda.

  Utslagningen ger mer våld i alla dess former och leder till fler väljare blir desperata, sjukare och deprimerade fler som hamnar i utanförskap och större fysiskt avstånd till politiker och beslutsfattare.

  Är det så vi vill ha det?

  Nej. Men det tänkte tyvärr inte valstrateger och politiker på i dessa dagar eller i framtiden på. Detta är viktigt att komma ihåg efter 8 år av dåligt politiskt styre och nepotism och skandaler. I alla dess former.

 2. jan-erik eriksson - 20 augusti, 2014

  har själv varit sjukskriven i5 år vart utförsäkrad efter 3 år, då ska man gå till banken och få utdrag för 3 månader bakåt, då hade jag 400 över existensminimum enligt sociala ´, fick jävlas med elverket banken och allt, hade jag inte haft släktingar så hade allt gått åt skogen, nu är det inte alla som har en sån tur. men kommer man hit som flykting så får man mat o husrum från första dan, dra åt helvete

  • Inger - 24 augusti, 2014

   Naturligtvis är det helt orimligt att folk kan bli utförsäkrade från den obligatoriska försäkringen som ska ligga till grund för tryggheten och välfärden i samhället.
   Men det är inte flyktingarna du ska rikta din ilska mot, utan regeringen. Det är ju den som fixat det så bra för sig och sina polare, att det löneutrymme som löntagare avstod för att få trygghet vid sjukdom och arbetslöshet nu används för RUT och ROT och sänkt restaurangmoms. Kaklade badrum, privata bartenders och stöd till McDonalds istället för löntagares trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Det är djupt orättfärdigt. Kolla Håkan Juholts facebooksida! Jag är dock inte säker på att (s) kommer göra så mycket åt det, tyvärr – om inte det blir tillräckligt många röster för de övriga rödgrönrosa partierna.

 3. susana - 20 augusti, 2014

  Själv är jag allvarligt sjuk dedan 14 tvingaste ut trotts läkaren s varningar angående min hälsotillstånd jobba in ett år inkomst till 365 000 arbetat på
  Bemannings företag och har bara rätt till 11000 tusen i sjuklpenning fet är mina 80% av 365 pga te tog 6 månader för stt faställa min årsinkomst och dom sa upp pga den långa sjuk perioden är det rätt stt vi skall ha det så att sjuka måste gå på morfin för att kunna arbeta och sen när du har pajat iho så har fu inte rätt att få ut dina 80% som fu har arbetst i hop med myvket gråt och starka mediciner för att kunna ta dig till jobbet

  Det är mina 80

 4. Marie - 29 augusti, 2014

  Gruppen som hamnar ikläm!

  Hej du kära Sverige!

  Har alltid velat göra rätt för mig, så till vida pass att jag har betalat Tv-licens sedan jag flyttade hemifrån vid 16-års ålder.

  Jaja, jag fick barn bara året efter och hoppade således av gymnasiet. Var hemma de första åren med mina barn, utan något vårdbidrag.

  Men sedan kliade det i mig och jag ville dra mitt lass till samhället. Vad göra? Hm ung mamma utan utbildning mitt i en lågkonjuktur. Det var bara att sätta sig på skolbänken och skaffa sig en utbildning. 6 år senare var jag stolt men ack så trött utbildad maskiningenjör. Lärarbristen inom de tekniska ämnena var då liksom nu stor och jag fick ett erbjudande på en gymnasieskola om att arbeta som tekniklärare. Ok inte riktigt vad jag tänkt mig, men alla lov och dricka kaffe låter ju bra.

  Efter tre månader insåg jag att detta var mitt kall, som man sa förr. Jobbade på och läste samtidigt upp min lärarkompetens. Jobbade 100% och pluggade 50% i fyra år…

  Bang!!! Där stod väggen som ett brev på posten. Äh vila lite nån månad och så på det igen. Bit ihop är väl ingen slöfock heller. Höll i ett år. Bang! Väggen igen, hm vilade i tre månader den här gången.

  Sedan har vi ju den andra delen. Du vet, privat och familjelivet. Allt rasade och skilsmässan var ett faktum. Ok bara bit ihop och kämpa på. Andra har ju klarat det,,, eller?

  Ett år efter skilsmässan stod väggen där igen, i blåmålad betong. Ingen väg förbi eller runt. Mattheten i kroppen, min stora stolthet, min hjärna lade av. Allt bara stannade. Tårar, känsla av värdelöshet och misslyckande var allt som fanns kvar.

  Försök att vila, återhämtning, var försiktig, kroppen klarar inte mer nu. Läkare och nära och kära gjorde allt för att stödja och hjälpa mig. Ekonomin skulle ju inte drabbas, jag hade ju betalt min skatt i alla år och alltid varit med i facket och à-kassan.

  Men något hade hänt med mina inbetalda försäkringar. De pengar som jag skulle ha fanns knappt kvar längre. Min försäkring hos Försäkringskassan gjorde att jag förlorade 6000 kronor varje månad jag var sjuk. 6000 kronor för att gå hemma och lata mig? Vad skulle jag göra? Vad kunde jag göra? Inget skulle det visa sig. Fick rådet att om igen bita ihop och arbeta igen. Gick inte så bra… Sitter nu i det läget att jag blivit utförsäkrad. Ok men det ordnar väl sig, eller? Jag har ju betalat à-kassan även när jag var sjuk.. Jo visst. När första utbetalningen kom, visade det sig att jag förlorar ytterligare 6000 kronor…

  Men jag måste ju kunna få hjälp! Inget bostadsbidrag eller annat stöd finns att söka från försäkringskassan. Då får jag väl gå till soc då. Men du har ju ett pensionssparande här. Jag kan inte röra de pengarna föraren jag fyller 55, finns kontrakt på det. Låna av dina vänner och du kan strunta i att betala hyran i 9 månader innan polisen avhyser dig. Kan inte hjälpa dig att betala dina räkningar eller lån….

  Så kronofogden och bostadslöshet kan bli min framtid. För att jag har den stora fräckheten att inte blivit frisk i tid.

  Välkommen till verkligheten för oss sjuka, arbetslösa lata djävlar!

  • Evalotta - 30 augusti, 2014

   Mycket välbeskrivet Marie. Posta detta till alla medier nu du kan komma på nu, det ska upp före valet. Detta är den viktigaste frågan. Ut med det till alla stora tidningar, dagens eko m.m. Sänd det överallt.Till alla du kan komma på, också politiker. Detta är Sverige, alla behöver få informationen. Nu måste det sättas fokus på allt som skett. Sverige är i en så stor depression

 5. Edit - 10 september, 2014

  Man läser och hör om den ena horror storyn efter den andra där människor blir utförsäkrade och ska stå till AF:s förfogande trots allvarlig sjukdom, läkarintyg att man inte kan återgå till arbete, under behandling (cancersjuk) mm mm mm. Fullständigt horribelt och djupt kränkand! Gäller naturligtvis inte politiker som kan betala för privat vård. Har vi fått läsa eller höra om någon utförsäkrad politiker?
  Vi är på väg åt helt fel håll med alliansregeringen. Hoppas det blir ändring från och med detta valet!
  Tycker också som Evalotta att du ska skicka ditt inlägg överallt, även faktaprogram i TV och alla politiker.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Dagens Arena har stängt kommentarsfälten

Blogg › Beslutet om stängda kommentarsfält gäller tillsvidare.  2facebook: 2

Slavlöner för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › 18 kronor i timmen. Så mycket tjänar de utländska hyrsjuksköterskor som bemanningsföretaget Orange rekryterar till den svenska sjukvården. »Ren människohandel« enligt jurist på LO.  1821facebook: 1821

Vårdförbundet rasar mot hyrföretag: »Slavkontrakt«

Nyhet › De utländska sjuksköterskorna på bemanningsföretaget Orange har sämre villkor än de svenska. »Att betrakta som slavkontrakt«, anser Vårdförbundet. 87facebook: 87

Varför så tyst om TTIP, Damberg?

Ledare › Det kan väl inte vara regeringens linje att tyst se på medan TTIP riskerar att utvecklas till ett juridiskt missfoster? 1768facebook: 1768

En livsfarlig feministisk regering

Blogg › Stefan Löfven och hans feministiska regering gör en redan utsatt situation för kvinnor på flykt ännu farligare, när de stryper möjligheten till familjeåterförening.  839facebook: 839

Spotify ratade nyproducerade lägenheter

Nyhet › Spotify-bossens hot om att lämna Sverige på grund av bostadsbrist faller platt. För någon månad sedan nobbade företaget 24 lägenheter med 25 minuters resväg till Östermalmskontoret. 1373facebook: 1373

Veronica Palm och medietrollens vita riddare

Blogg › Niklas Svensson går i strid mot S-toppens tilltänkta arvode från Rädda Barnen. 571facebook: 571

»Jag vägrar skämmas för mina diagnoser«

Krönika › Jag som har asbergers syndrom och ADD ska förväntas att inte prata om mina diagnoser. Men mitt liv är lika normalt som ert, och jag tänker att fortsätta att berätta om det, skriver Andrea, som driver NPF-bloggen, en blogg om livet med Aspergers syndrom och ADD. 749facebook: 749

Allt fler svenskar positiva till invandring

Nyhet › Migration klättrar på svenskarnas politiska dagordning och är i årets Som-undersökning svenskarnas viktigaste fråga. Allt fler är positiva till invandring men polariseringen ökar. 366facebook: 366

Henrik Arnstad: Europas cyniska egoism

Analys › Händelserna från 1938 låter sig 2016 kopieras med kuslig exakthet inom europeisk politisk debatt. Man behöver inte vara fascist eller ens rasist för att kunna blunda när medmänniskor drunknar. 2058facebook: 2058

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

När ledarsidorna sluter upp bakom näringslivet

Blogg › När svenska ledarsidor mangrant sluter upp bakom ett mäktigt särintresse som går på tvärs med folket vilja – då pratar vi om ett demokratiskt problem som borde diskuteras mycket mer. 28twitter: 28

Anne Ramberg: »Historiens dom kommer att bli hård«

Nyhet › Uppgörelsen mellan EU och Turkiet om flyktingarna är en »osmaklig människohandel« och strider mot asylrätten, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.  7653facebook: 7653

Carl Tham: Här är ditt statsmannatal, Löfven

Krönika › Många har klagat på att statsministern inte riktigt förklarat regeringens och EU:s ställningstaganden. Här är ett förslag till klargörande anförande. 2296facebook: 2296

Är social housing lösningen på Sveriges bostadskris?

Reportage › Sverige är i princip det enda EU-land som inte vill bygga särskilda bostäder för fattiga. Varför är politikerna så rädda? 367facebook: 367

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Vesna Prekopic

En bortpositionerad ojämlikhet

Alliansen borde sluta tjura över en sjunkande arbetslöshet och i stället söka efter de bakomliggande orsakerna till kriminalitet, hopplöshet och alienation bland en stor del av befolkningen. 0Inga delningar

Sätt fart, Åsa Regnér

Bygg bostäder för integration


Sophie Stigfur

Nyanlända barn får förtur till friskolor med kö

I dag tar fristående skolor endast emot en bråkdel av alla nyanlända barn. Men en ny lag ska ge friskolorna möjlighet att låta nyanlända gå före i kön... 17facebook: 17

»Orange-sjuksköterskorna får mindre betalt än minimilönen«

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest


Nina Brevinge

Bostadspolitiken knäckfråga för MP

Bostadssamtalen med oppositionspartierna ska vara klara före sommaren. Men den nya bostadsministerns eget parti prioriterar ofta miljön framför nya bostäder... 4facebook: 4

Forskare: »Elever från friskolor går före i kön«

LO-ordföranden: »Precis den person Löfven behöver vid sin sida«


Johanna Senneby

Akut läge för Stockholms förlossningsvård

Situationen för Stockholms förlossningsvård är mycket ansträngd. En vecka efter BB Sophias nedläggning står det klart att klinikerna inte har tillräcklig kapacitet... 7facebook: 7

Här är Löfvens nya ministrar

Stampen är en satans storskurk


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev