Talmannen Andreas Norlén i riksdagen 19 december.

Det blir ingen tredje statsministeromröstning på fredag, utan först den 16 januari. Talmannen Andreas Norlén säger att han beklagar att partierna inte kommit längre i att rucka på sina positioner och komma överens.

– Jag vill gärna lösa regeringsfrågan vid den tredje statsministeromröstningen, och jag ser helst att vi har en regering innan jul, sa talmannen Andreas Norlén vid en presskonferens i riksdagen vid 11-tiden på onsdagen.

Beskedet var dock att efter hans senaste runda av samtal med partiledarna är det inte möjligt att få en lösning så fort. Därför har han bestämt att det är bättre att vänta med den tredje statsministeromröstningen, än att hålla en tredje omröstning där det står klart från början att den som prövas med stor sannolikhet kommer att röstas ned av riksdagen.

– Den här regeringsprocessen har pågått länge, alltför länge, sa Andreas Norlén för att ge eftertryck till att han är bekymrad över läget.

Han sa också att han har bett Ulf Kristersson och Stefan Löfven, det vill säga de två som har sagt att de vill bli statsminister, ska återkoppla om de samtal som förs vid bestämda datum: 28 december, 4 januari och 10 januari. Därför utgår talmannen från att mycket regeringsförhandlingar kommer att pågå under jul- och nyårsveckorna.

– Partiledarna kommer inte att få så mycket julledighet, sa han.

Om statsministeromröstningen den 16 januari inte ger resultat ska en fjärde, och sista, omröstning hållas den 23 januari. Om inte heller den leder till att Sverige får en statsminister ska extraval hållas senast söndagen 21 april, meddelade talmannen.

– Mitt intryck är att alla paritledare är beredda att göra en stor ansträngning att lösa ut det här om de får mer tid, sa Andreas Norlén.