Anders Ferbe. Bild: Denny Lorentzen/Washington State Dept of Transportation, Flickr
Anders Ferbe. Bild: Denny Lorentzen/Washington State Dept of Transportation, Flickr

I mitten av december lägger 6F sitt gemensamma krav mot arbetsgivarna. “Jag antar att vi kommer lägga oss över 2,8 procent”, säger Ronny Wenngren, talesperson för 6F.

I snart tjugo år har industrifackens lönesiffra – det så kallade märket – satt nivån för löneökningstakten på arbetsmarknaden. Men när LO-samordningen sprack väcktes frågan om märket fortfarande existerar.

– Det finns inget märke. Ett märke fastställs av LO-styrelsen, har vi ingen samordning så blir det inget märke som är fastställt, sa Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerna och 6F:s talesperson till Svd kort efter upplösningen.

I början av november gick industrifacken fram i vanlig ordning och la avtalsrörelsens första bud med löneökningar på 2,8 procent nästa år. Det vill säga exakt samma krav som facken ställde inför den förra avtalsrörelsen.

Men Ronny Wenngren är inte övertygad om att det är rätt nivå. Bland elektriker är arbetslösheten låg och efterfrågan stor, vilket innebär att det finns utrymme för större löneökningar, anser han.

– Jag litar inte på att de hittar rätt lönenivå. De har inte varit i konflikt sedan 80-talet. Hur kan det vara så att industrifacken är de enda i hela världen som kan förhandla fram exakt rätt procentsats? säger han till Dagens Arena.

I mitten av december ska gruppen som kallas 6F – Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Fastighetsanställdas förbund – lägga fram sina gemensamma krav mot arbetsgivarna.

– Vi kommer ta fram en egen siffra som vi kommer ha som utgångspunkt. Och jag antar att den kommer ligga över 2,8, säger Ronny Wenngren.

Industrifacken menar att märket har bidragit till reallöneökningar och stabilitet för den svenska lönebildningen.

– Att 6F ställer krav på högre lönenivå är deras fria rätt att göra. Om de sedan träffar överenskommelser med arbetsgivarna på en högre nivå än industrinormeringen är det klart att det innebär problem. På sikt innebär det att vi kör sönder hela den svenska lönebildningsmodellen, säger If Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Ronny Wenngren anser att det behövs en diskussion om lönebildningsmodellen.

– Jag tror vi behöver ha en lång debatt om formerna för att återvinna förtroendet för varandra.

Anders Ferbe säger vidare att industrifacken är beredda att diskutera den nuvarande modellen och att man de senaste åren har ”noterat att det råder diskrepanta uppfattningar” kring den. Men än så länge, menar Anders Ferbe, har ingen gett förslag på en alternativ modell.

– Är man inte nöjd med den ordningen tycker jag man måste presentera ett alternativ till den ordning som gällt i 20 år. Ett sakligt alternativ, inte bara tycka lite löst, säger If Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.