Bild: Flickr/ SL
Bild: Flickr/ SL

Avtal 17 Kommunal och Sveriges Bussföretag är överens om ett nytt kollektivavtal. Det treåriga avtalet innehåller löneökningar i nivå med märket.

Enligt Kommunal kommer det nya avtalet innebära att bussförare som kör linjer upp till 50 kilometer får rätt till elva timmar sammanhängande dygnsvila. Idag kan dygnsvilan vara slut efter nio timmar.

– Det är ett stort steg framåt. Möjligheten till återhämtning är en av de viktigaste frågorna för medlemmar i Kommunal. Att förbättra arbetstiderna har varit prioriterat i våra förhandlingar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Avtalet som gäller för privata bussföretag, sträcker sig över tre år. Sammanlagt innebär det löneökningar på 6,5 procent.

– Bussbranschen verkar under hård konkurrens med stora utmaningar på bland annat kompetensförsörjningsområdet. Därför är det extra viktigt med en längre avtalsperiod så att företagen kan arbeta under stabila förhållanden, meddelar Mattias Dahl, vd på Transportföretagen i ett pressmeddelande.