Bild: Flickr/Peter Linke/PROMatthew Straubmuller
Bild: Flickr/Peter Linke/PROMatthew Straubmuller

SKATTEFUSK Efter avslöjandet om det stora skattefusket med bas i Panama, har flera skatteparadis tvingats gå med på att registrera och dela företagsinformation med andra länder. Istället har nya platser seglat upp som alternativ, däribland delstater i USA, skriver Dagens Industri.

Under många år har ett skärpt arbete bedrivits för att få länder att teckna så kallade internationella informationsutbytesavtal, vilket innebär att de går med på att hjälpa andra länder med skatte- och företagsinformation i exempelvis brottsutredningar. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD ställer sådana här avtal som krav på länder för att de ska bli godkända.

Efter läckan från advokatfirman Mossack Fonseca, som hjälpte företag och privatpersoner världen över att slippa eller minska sin skatt, har även Panama gett vika för pressen, rapporterar Dagens Industri. Numera måste de föra register över verkliga huvudmän bakom företag, och begära bokföring av bolag som har verksamhet i landet.

– Vi har faktiskt haft ett möte med Panama. Vi kommer att ha tillgång till information, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Dagens Industri.

Enligt tidningen är det numera bara Guatemala, Mikronesien och Trinidad och Tobago som inte har gjort några ansträngningar att leva upp till kraven på transparens, trots att de formellt skrivit under informationsutbytesavtal.

När många ”klassiska” paradis för skattefifflare att vända sig till tvingas till mer öppenhet, har nya platser dykt upp som användbara för att gömma svarta pengar.

De nya skatteparadisen har inte lika hög nivå av total brist på regler, utan kännetecknas istället av att locka med väldigt låga skattenivåer och sekretess.

– Det är inte de klassiska öarna, de har nu så stora krav på sig att bättra sig. Nu är det mer geografiska områden i länder där man har mer förmånliga regler, säger Margareta Nyström.

Bland de finns ön Labuan i Malaysia, som lockar med nollskatt för utlandsbolag och minimala krav på information från företagen. Men även flera delstater i USA har blivit tacksamma mål för skattefiffel, med låg bolagsskatt och hårda lagar för att skydda integriteten. Bland de märks främst Delaware, men även Wyoming och Nevada.