Miljö- och kollektivavtal – inte lägsta pris – ska stå i fokus när svenska myndigheter köper in varor och tjänster. Detta enligt nya lagar gällande offentlig upphandling.

Miljö- och kollektivavtal ska spela större roll när svenska myndigheter köper upp varor och tjänster. Det är effekten av de nya europeiska lagar om offentlig upphandling som EU-parlamentet med stor majoritet röstade igenom på onsdagen. Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) välkomnar förändringen.

– Det kommer att få betydande effekter eftersom offentliga upphandlare i fortsättningen inte bara kommer att vara tvungna att gå på vad som är lägsta bud, utan att det kommer bli obligatoriskt att respektera kollektivavtal, miljöregler och sociala regelverk av olika slag.

– De som är ute efter snabba och enkla vinster blir tvungna att börja leva efter regelverk som inte behandlar människor som varor utan just människor, säger hon.

550–600 miljarder kronor per år lägger stat, kommuner, landsting och regioner i Sverige på att köpa in varor och tjänster. Detta enligt en statlig utredning som gjordes förra året. De nya reglerna ska vara införda senast om två år.

– Det kommer ta ett tag innan det här är införlivat i de olika länderna, men senast om två år måste Sverige och andra EU-länder se till att kollektivavtal och andra regler följs, säger Marita Ulvskog.

– Jag är stolt över att vi lyckats driva fram denna förändring. Vi har stött på enormt mycket motstånd, bland annat från den konservativa gruppen, som har varit stenhårda motståndare.

I februari förra året rapporterade Dagens Arena om hur Kalmar kommun infört krav om att deras leverantörer inte skall ha  kopplingar till företag baserade i skatteparadis. Något liknande krav ingår inte i det förslag som läggs fram i EU-parlamentet.

– Skatteparadisen finns inte med i detta förslag. Vi jobbar på andra sätt när det gäller vad EU ska ha för regleringar kring det, säger Marita Ulvskog.