Landstingsalliansen har lovat 4 000 förlossningsplatser på St Göran. Men ännu saknas politiskt beslut, kan Dagens Arena avslöja. »Det kan bli vanliga vårdplatser«, säger Henrik Gaunitz.

Förlossningsplatser i anslutning till St Görans sjukhus är landstingsalliansens lösning på Stockholms briserande förlossningskris. Dagens Arena har tidigare rapporterat att förlossningskliniken på St Görans sjukhus skjuts på framtiden – för tredje gången. Kliniken kommer nu kunna slå upp portarna tidigast 2020.

I otaliga uttalanden har ansvarig politiker Ella Bohlin (KD) berättat för Stockholms blivande föräldrar att det ska bli förlossningsplatser vid sjukhuset. Nu kan Dagens Arena avslöja att det inte finns något beslut om att det är just förlossningsplatser som ska huseras i den nya byggnaden på Kungsholmen.

– Inriktningen för byggnaden är vårdplatser – det är uppdraget. Det kan bli förlossningsplatser men det kan också bli vårdplatser. Det är upp till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden att besluta om, säger Henrik Gaunitz, planeringschef för Framtidens hälso- och sjukvård.

Behovet av förlossningsplatser är stort. Framförallt efter beskedet om att BB Sophia slår igen portarna i sommar. Som Dagens Arena tidigare berättat krävs 5 000 extra förlossningsplatser inom de närmaste åren för att man ska kunna bedriva en säker förlossningsvård.

Vilka vårdplatser det blir på St Göran kommer ner till vilken typ av platser det finns störst behov av.

– Vi tittar på hela vården och gör en noggrann analys så att vi har rätt kapacitet. Kanske behövs förlossningsplatser tidigt, kanske behövs de senare, säger Henrik Gauntiz.

För även behovet av vanliga vårdplatser är skriande. När Nya Karolinska öppnar försvinner ett tusental vårdplatser. De ska förläggas till övriga sjukhus i Stockholm.

– Det är en jättestor omstrukturering så det är klart att det finns risker men vi minimerar dem. Det är nogsamma kalkyler i botten, säger Henrik Gaunitz.

Det är i dagsläget oklart när nämnden tar beslut om vilken typ av vårdplatser det blir. En annan stötesten är hur landstinget ska besluta om vilken entreprenör som får bedriva den eventuella förlossningsvården.

– Det är för tidigt att säga. Landstinget kan driva den i egen regi, göra en upphandling eller använda vårdval, säger Henrik Gaunitz.

Det är också oklart hur lång tid det tar från beslut om entreprenör till färdig drift. Om någon entreprenör vill driva den eventuella förlossningsvården, vill säga. Det är nämligen dyrt att driva förlossningsklinik. Enligt Praktikertjänsts vd var det den usla ersättningen från landstinget som fick BB Sophia att gå under. Vårdföretaget gick 180 miljoner kronor back de två första åren.

Hur ersättningsmodellen ser ut är avgörande för vårdgivaren Capio, som i dag driver vården på St Göran.

– Det bygger på att ersättningsmodellen ser rätt ut. Det var väl ett problem för BB Sophia, säger Capios informationschef Henrik Brehmer.

Han betonar att Capio inte fått uppdrag att driva varken förlossning eller annan vård i den nya byggnaden. Och liksom Henrik Gaunitz har Henrik Brehmer svårt att bedöma hur lång tid det tar från beslut om entreprenör till att förlossningsvården kan vara igång.

– Man måste sätta upp lokal, investera, bygga upp patientflöden och se hur det ska integreras med akutsjukhuset, säger Henrik Brehmer.

Handlar det om några månader eller ett, två år?

– Man skulle kunna få till det relativt snabbt. Det handlar inte om tio år, säger han.